20:33 / 01.04.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Blinken: Daytona II neće biti, ali potrebne "ograničene" promjene ustava BiH

default error photo

Američki državni tajnik Antony Blinken izvjestio je članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine da sadašnja američka administracija ne priprema Dayton II, ali od političara u BiH očekuje provedbu reformi kako bi ta država postala funkcionalna što uključuje i "ograničene" promjene postojećeg ustava.


Blinken je na ime Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića poslao zajedničko pismo čiju su presliku danas objavili lokalni mediji a u njemu je istaknuto kako su SAD bile i ostale ponosne na doprinos okončanju rat u BiH i osiguranju mira.

- Daytonski sporazum napravio je odličan temelj na kojemu se BiH gradila što je omogućilo državi da uspostavi održivi put prema članstvu u Europskoj uniji te snažniju suradnju sa NATO savezom. Naravno, od samog početka se znalo da Daytonski sporazum nije uklesan u kamenu te da će ga vremenom biti nužno mijenjati, stoji u pismu.

Konstatirao je kako su očevidne manjkavosti Daytonskog sporazuma potvrđne i presudama Europskog suda za ljudska prava, uključujući onu u slučaju Sejdić-Finci te kako se te presude baš kao i one Ustavnog suda BiH moraju provesti da bi BiH napredovala na putu ka članstvu u EU a to pak nije moguće samo izmjenama postojećih zakona.

- Potrebno je provesti ograničene izmjene ustava kako bi se reformirao izborni sustav i uskladio sa zahtjevima koji proistječu iz (pretpostavki) članstva u EU i odluka Europskog suda, pojasnio je Blinken očekivanja Washingtona u odnosu na BiH.

Dodao je kako bi se sve to moralo učiniti u rokovima koji će osigurati da opći zbori najavljeni za jesen 2022. godine označe povijesnu prekretnicu i budu "najslobodniji i najdemokratičniji do sada". Ocijenio je kako je dogovor o novim izbornim pravilima za Mostar postignut prošle godine najbolji dokaz da je to moguće ukoliko bude političke volje.

Blinken je napisao i kako je svjestan da ima onih u BiH koji očekuju da SAD i EU organiziraju Dayton II odnosno novu mirovnu konferenciju o BiH i time osiguraju radikalne promjene sadašnjeg ustroja zemlje ali je naznačio kako se o takvom nečemu ne razmišlja.

- SAD vjeruju da se trebamo koncentrirati na ograničene ali značajne ustavne, izborne kao i promjene na planu vladavine prava te na gospodarske reforme kako bi osigurali prava svih građana u izbornom procesu, poboljšali intergritet pravosuđa, reducirali razmjere korupcije, potaknuli gospodarski oporavak i počeli vraćati poverenje ljudi. To je dostižan cilj koji traži samo političku volju kako bi se osigurao nužni kompromis, stoji u Blinkenovu pismu članovima Predsjedništva BiH.

Trojicu članova državnog vrha pozvao je da u tim očekivanim procesima pokažu kako su u stanju biti lideri a u tome mogu računati na potporu SAD.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!