Blinken: Kina je najveći geopolitički izazov 21. stoljeća

19:57 / 03.03.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Američki državni tajnik Antony Blinken

Američki državni tajnik Antony Blinken

Foto: - / REUTERS

Državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken kazao je u srijedu da je nadmetanje s Kinom "najveći geopolitički izazov 21. stoljeća" za Sjedinjene Države i njihove saveznike, opisujući diplomatske prioritete predsjednika Joea Bidena.

- Više zemalja za nas su veliki izazovi, među kojima su Rusija, Iran ili Sjeverna Koreja, rekao je u svojem prvom velikom vanjskopolitičkom govoru od preuzimanja dužnosti prije mjesec dana.


- Izazov koji predstavlja Kina je drugačiji. Kina je jedina zemlja s gospodarskom, diplomatskom, vojnom i tehnološkom snagom koja može ozbiljno uzdrmati stabilan i otvoren međunarodni sustav, sva njegova pravila, vrijednosti i odnose koji čine svijet takvim kakvim mi želimo da on bude, dodao je. 


Blinken je obećao da će odnosi s Pekingom ostati mješavina "nadmetanja kada to bude zdravo", "suradnje kada to bude moguće" i "antagonizma kada to bude potrebno". 

Sukob između dviju sila eskalirao je za vrijeme mandata predsjednika Trumpa


Započevši kao trgovinski rat, zahvatio je sva područja, od ljudskih prava preko tehnologije i odgovornosti za novi koronavirus do sudbine Hong Konga, ljudskih prava i optužbi za vojni ekspanzionizam na Južnom kineskom moru.


Pod vodstvom bivšeg državnog tajnika Mikea Pompea, žestokog protivnika Kine, odnosi su dosegli najnižu razinu od 1970-ih kada su službeno uspostavljeni, izazvavši nezapamćenu krizu koja podsjeća na Hladni rat.


Blinken je obećao "voditi dijalog s Kinom s pozicije sile" 


Trumpova doktrina, posuđena od njegova prethodnika Ronalda Reagana, bila je također "mir putem sile", ali nova demokratska administracija uvjerava da će to biti "sila" samo imenom.


- Prava sila nisu hvalisanje i dizanje nosa. Ona se ne oslanja samo na vojnu silu, rekao je. Prava sila, to je vodstvo našim vrijednostima, ali i suradnja s našim saveznicima i partnerima bez omalovažavanja, jer naša zajednička težina bitno otežava Kini da nas ignorira, poručio je Blinken.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!