Blinken: Nemiri na Zapadnoj obali unazađuju nade Izraela za normalizaciju

28.06.2023.

20:30

Autor: Hina/HRT/A.V.

Antony Blinken

Antony Blinken

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Previranja na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje raste nasilje između židovskih doseljenika i Palestinaca, čine cilj Izraela da normalizira odnose sa Saudijskom Arabijom "puno težim, ako ne i nemogućim", rekao je američki državni tajnik Antony Blinken. 

Bidenova administracija ranije ovog tjedna usprotivila se izraelskoj odluci da odobri izgradnju naselja, što je najnoviji potez vjersko-nacionalističke koalicije u Izraelu, unatoč apelima Washingtona da ne raspiruje rastuće napetosti. 

Upitan na događaju Vijeća za vanjske odnose u New Yorku je li slaba perspektiva za palestinsku državu, s obzirom na čimbenike poput širenja izraelskih naselja i nedavni porast nasilja na Zapadnoj obali, otežala normalizaciju odnosa sa susjedima za Izrael, Blinken je rekao da je to dio njegovih razgovora s izraelskim dužnosnicima.

- Rekli smo našim prijateljima i saveznicima u Izraelu da će, ako gori vatra u njihovom dvorištu, biti puno teže, ako ne i nemoguće, produbiti postojeće sporazume, kao i proširiti ih kako bi uključili potencijalno Saudijsku Arabiju, rekao je Blinken, dodajući da je o tom pitanju razgovarao s izraelskim ministrom vanjskih poslova Elijem Cohenom u utorak.

- Također, barem po našem mišljenju kao najbližeg prijatelja i saveznika Izraela, nije u interesu Izraela da se to dogodi - kako zbog dodatnog stupnja poteškoća koje ovo predstavlja za postizanje sporazuma o normalizaciji ili njihovo produbljivanje, ali i zbog praktičnih posljedica", kazao je američki državni tajnik.

Saudijska Arabija, moćna država na Bliskom istoku i dom dva najsvetija islamska svetišta, dala je svoj blagoslov zaljevskim susjedima Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu da uspostave odnose s Izraelom 2020. pod prethodnom američkom administracijom Donalda Trumpa. Rijad nije slijedio taj primjer, rekavši da se prvo treba pozabaviti ciljevima palestinske državnosti.

U njegovom putovanju u kraljevstvo od 6. do 8. lipnja, potencijalna normalizacija odnosa sa Saudijskom Arabijom i drugim arapskim državama bila je glavni prioritet za Blinkena, iako je priznao da se u skorije vrijeme ne treba očekivati napredak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!