Blinken odbacio nove ruske zahtjeve u vezi iranskog nuklearnog sporazuma

19:29 / 06.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Američki državni tajnik Antony Blinken

Američki državni tajnik Antony Blinken

Foto: Alex Brandon / REUTERS

Sankcije uvedene Rusiji nakon invazije na Ukrajinu "nemaju nikakve veze" s iranskim nuklearnim dosjeom i novi zahtjevi Moskve da podrži sporazum ne dolaze u obzir, rekao je u nedjelju šef američke diplomacije.

Dok su se još širile optimistične izjave o skorom dogovoru u Beču za spas sporazuma iz 2015., ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu je zatražio jamstvo da se nove sankcije usmjerene prema Moskvi neće odnositi na rusku suradnju s Teheranom.

- Te dvije stvari potpuno su različite i nisu ni na koji način povezane, rekao je Blinken u emisiji CBS-a.

- U interesu Rusije je, bez obzira na sve drugo, da Iran ne bude u mogućnosti posjedovati nuklearno oružje i da nema kapacitet za proizvodnju oružja u kratkom vremenu, kazao je državni tajnik.

- Taj interes ostaje na snazi bez obzira na naš odnos s Rusijom nakon njezine invazije na Ukrajinu, ističe Blinken,

Dodao je da je posljednjih tjedana postignut "stvarni napredak" i da je dogovor "vrlo blizu, no "još preostaju neka vrlo teška pitanja koja treba riješiti, dodao je.

Sporazumom iz 2015., koji su sklopili Iran s jedne strane, a Sjedinjene Države, Kina, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusija i Njemačka s druge, trebao bi se spriječiti Iran u nabavi atomske bombe, premda je ova zemlja uvijek negirala takvu svoju namjeru.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi u subotu je razgovarao s iranskim dužnosnicima u Teheranu, no po povratku odande bio je vrlo oprezan u izjavama.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!