Blinken: Ovo desetljeće je "kritično" za izbjegavanje ekološke katastrofe

09.08.2021.

17:33

Autor: M.Š./Hina/HRT

Američki državni tajnik Anthony Blinken

Američki državni tajnik Anthony Blinken

Foto: Jonathan Ernst / REUTERS

Američki državni tajnik Anthony Blinken kazao je u ponedjeljak da svijet već vidi "štetne učinke" na klimatske promjene u svakodnevnom životu te je pozvao na odlučan odgovor na zabrinjavajuće nalaze velikog UN-ova klimatskog izvješća, objavljenog u ponedjeljak.

- Izvješće je utvrdilo da se već približavamo svijetu toplijem za 1,5 stupnjeva i da zbog svakodnevnih emisija perspektiva da se izbjegnu najgori učinci klimatskih promjena postaje sve mračnija, naveo je  Anthony Blinken.

- Zbog toga je od životne važnosti da sve zemlje - a posebno velika gospodarstva - daju svoj udio tijekom kritičnog desetljeća 2020-ih kako bi svijet ostao na utvrđenom limitu zagrijavanja temperature od 1,5 stupnjeva, poručio je američki državni tajnik.

- Više nikako ne možemo odgađati ambicioznu klimatsku akciju, istaknuo je Blinken.

I njemačka ministrica okoliša upozorila je da istječe vrijeme za spas planeta, nakon najnovijeg turobnog izvješća UN-a o klimatskim promjenama.

- Planet je u smrtnoj opasnosti, a s njom i njegovi stanovnici, kazala je Svenja Schulze.

- Izvješće IPCC-a predstavljeno danas pokazuje još jednom da istječe vrijeme za spas planeta kakvog poznajemo, navela je govoreći o izvješću UN-ova Međuvladina panela o klimatskim promjenama.

- To doživljavamo i mi ovdje u Njemačkoj: katastrofalne poplave nakon obilnih kiša u srpnju, trajna suša posljednjih godina, kazala je ministrica.

Schulze je rekla kako je zaštita klima "neophodna za preživljavanje" te je pozvala međunarodnu zajednicu da "2020-e učini desetljećem zaštite klime".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!