Blinken: Rat Rusije otjerat će u glad 40 do 50 milijuna ljudi

24.06.2022.

16:29

Autor: Hina/HRT

Američki državni tajnik Antony Blinken

Američki državni tajnik Antony Blinken

Foto: Alex Brandon / REUTERS

Zbog rata Rusije protiv Ukrajine, a ne sankcija Zapada, glad će dodatno pogoditi još 40 do 50 milijuna ljudi, rekao je u petak američki državni tajnik Antony Blinken u Berlinu gdje se, uoči sastnaka G7 održava konferencija o globalnoj krizi hrane.

- Nema drugih razloga osim političkih za rusku blokadu Ukrajine i, u mnogim slučajevima, odbijanje Rusije da izvozi vlastito žito, kazao je Blinken na konferenciji za medije s njemačkom šeficom diplomacije Annalenom Baerbock.

Baerbock je pozvala međunarodnu zajednicu da pojača napore u borbi protiv pogoršanja gladi u mnogim dijelovima svijeta, a ruske poteze nazvala je "ciničnim", a moguće i destabilizirajućim ratom žitaricama.

- Rusija svjesno "koristi glad kao ratno oružje i u tome je cijeli svijet talac", rekla je i upozorila da prijeti cunami gladi za neke zemlje.

Situacija je, kako kaže, "drastična", s 345 milijuna ljudi kojima potencijalno prijeti glad. Ove će godine trebati prikupiti 44 milijarde eura, no osigurano je tek pola iznosa, dodala je.

Krizu s glađu usporedila je s "po život opasnim valom" čemu kumuju klimatske promjene i pandemija COVID-a-19.

- Ali tek s ruskom invazijom na Ukrajinu je taj val postao tsunami, rekla je Baerbock.

Ministri 40 zemalja pokušavaju u petak na konferenciji u Berlinu pronaći konkretna "rješenja" za krizu hrane izazvanu ratom u Ukrajini.

Nazvana "Ujedinjeni za globalnu sigurnost hrane", konferencija se održava uoči samit G7 u Bavarskoj koja počinje u nedjelju.

Potraga za alternativnim pravcima 

Konferencija bi trebala u petak poslijepodne "predložiti rješenja" kao što su ubrzanje izvoza hrane iz Ukrajine alternativnim putevima s obzirom na to da je Rusija blokirala crnomorske luke, rekla je Baerbock prije početka razgovora.

Raspravljat će i o porastu pomoći za zemlje najteže pogođene krizom hrane, iako skup nije najavljen kao donatorska konferencija.

Ruska invazija na Ukrajinu, a riječ je o dvjema zemljama koje su veliki proizvođači žita, ulja i umjetnih gnojiva, izazvala je strelovit rast cijena hrane te rasplamsala inflaciju.

Rusija niječe odgovornost za blokadu i optužuje zapadne sankcije da potiču krizu hrane.

- Rusija je izvela otprilike jednako žita kao i lani, prema tome ruski narativ o tome da su sankcije izazvale rast globalnih cijena hrane potpuno su neutemeljene, rekla je.

Baerbock kaže da Rusija može "dopustiti izvoz ukrajinskih žitarica preko luke Odese ili jednostavno prekinuti rat, a mi ovako moramo razbijati glavu kako bismo pronašli alternativne pravce opskrbe".

Alternativni pravci su preko Ppljske, ali problem je u različitoj širini purga (zapadne Europe) i Ukrajine i Rusije, pa to otežava cijelu situaciju.

- Zbog toga smo izabrali rutu preko Rumunjske jer može pojačati plovidbu rijekom, rekla je.

Turska pokušava posredovati kako bi se olakšao izvoz žita preko Crnog mora. Četverostrani pregovori o izvozu žitarica u kojima će sudjelovati predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske te Ujedinjenih naroda trebali bi se održati u Turskoj "idućih tjedana", najavilo je tursko ministarstvo obrane. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!