Blinken razgovarao s ukrajinskim predsjednikom

22:53 / 06.12.2021.

Autor: P.F./Hina

Antony Blinken

Antony Blinken

Foto: Pool / Reuters

Američki državni tajnik Antony Blinken razgovarao je s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem uoči poziva predsjednika Joea Bidena ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je novinarima da je SAD i dalje predan NATO-voj politici otvorenih vrata te da Savez treba ostati otvoren kandidatima u trenutku kad oni budu spremni.

Ukrajina, bivša sovjetska republika, teži tome da se pridruži Europskoj uniji i NATO-u.

- Dogovorili smo zajedničko i usklađeno djelovanje. Zahvalni američkim strateškim partnerima za kontinuirano podržavanje našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Ništa o Ukrajini bez Ukrajine, napisao je Zelenskij na Twitteru.


Ukrajina u ponedjeljak obilježava 30. obljetnicu osnivanja neovisne vojske nakon što je proglasila neovisnost od bivšeg SSSR-a 1991. godine. Kijev, Lavov i Odesa tim će povodom predstaviti javnosti američka vojna vozila Humvee. U Odesi će se održati i svečana predaja nedavno isporučenih ophodnih brodova američke obalne straže koji će ojačati kapacitete ukrajinske ratne mornarice.

Ukrajina je optužila Rusiju da gomila desetke tisuća vojnika uz granicu u pripremi za moguću vojnu ofenzivu velikih razmjera. Rusija odbacuje optužbe o mogućem napadu na Ukrajinu kao lažne, no rekla je Zapadu da ne prelazi "crvenu liniju" te da zaustavi širenje NATO saveza prema istoku.

U virtualnom razgovoru Bidena i Putina najavljenom za utorak očekuje se da će američki predsjednik upozoriti Rusiju na ozbiljne ekonomske posljedice ako Rusija pokrene invaziju na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!