Blinken rekao da je "žalostan" zbog smrti "nedužnih Palestinaca"

31.01.2023.

18:13

Autor: V.K./HRT/Hina

Antony Blinken

Antony Blinken

Foto: Ronaldo Schemidt / Pool via REUTERS

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je "žalostan" zbog pogibije "nedužnih Palestinaca" u izraelsko-palestinskom nasilju, u prigodi susreta s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom na okupiranoj Zapadnoj obali.

Dopustite mi da na početku izrazim sućut i žalost zbog pogibije nedužnih palestinskih civila koji su izgubili život u eskalaciji nasilja u prošloj godini", rekao je u glavnom stožeru Palestinske samouprave u Ramali na Zapadnoj obali, palestinskom teritoriju koje je Izrael okupirao 1967.

U izraelsko-palestinskim sukobima u 2022. poginulo je 235 ljudi, među njima su gotovo 90 posto Palestinci, pokazuje statistika francuske novinske agencije na temelju službenih izraelskih i palestinskih izvora. UN je ocijenio da je u prošloj godini broj žrtava na Zapadnoj obali bio najveći od 2005.

Izrael je u nekim slučajevima priznao da su njegove snage pogreškom ubile civile u racijama koje naziva "protuterorističkima".

- Palestinci i Izraelci imaju sve veći osjećaj nesigurnosti, strah se sve više širi u njihovim zajednicama i u njihovim bogomoljama, izrazio je žaljenje Blinken u Ramallahu.

- Mislimo da je važno donijeti mjere deeskalacije, zaustaviti nasilje i smanjiti napetost (...)", dodao je, pozivajući da se ne čini ništa što bi moglo ugroziti rješenje u obliku dviju država, izraelske i palestinske.

Spomenuo je "širenje (izraelskih) naselja, legalizaciju divljih kolonija (koje vlada nije odobrila), rušenja i izgone" što ih provode izraelske vlade.

Blinken je rekao i da žali zbog toga što se "sužava obzor nade za Palestince. I to se, mislimo, mora promijeniti".

Putovanje čelnika američke diplomacije, koje je planirano odavno, počelo je u nedjelju u Egiptu i završava se u utorak navečer.

Događa se nakon višednevnog nasilja obilježenog palestinskim napadima u istočnom Jeruzalemu, u kojima je poginulo sedam osoba i smrtonosnim racijama izraelske vojske na Zapadnoj obali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!