Blinken: Rusija je namjerno činila zvjerstva u Ukrajini

05.04.2022.

17:17

Autor: Hina/HRT

Antony Blinken

Antony Blinken

Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u utorak da ubojstva u ukrajinskom gradu Buči nisu nasumičan odmetnički čin, nego dio namjerne ruske kampanje u kojoj se čine zvjerstva.

Svoju tvrdnju o namjernoj kampanji nije potkrijepio dokazima. No prije nego što se uputio na sastanak NATO-ovih ministara vanjskih poslova u Bruxellesu, rekao je novinarima da Washington podupire nastojanja Ukrajine da istraže što se dogodilo.


- Ono što smo vidjeli u Buči nije nasumičan čin odmetnute vojne jedinice, rekao je. - To je namjerna kampanja ubijanja, mučenja, silovanja, zvjerstava. Izvješća su više nego uvjerljiva, dokazi su ondje da ih cijeli svijet vidi.


Rusija, koja tvrdi da je pokrenula "posebnu vojnu operaciju" u Ukrajini 24. veljače kako bi provela demilitarizaciju i denacifikaciju susjedne zemlje, niječe da cilja civile te kaže da su slučajevi smrti "monstruozna krivotvorina" koju je namjestio Zapad da bi diskreditirao Rusiju.


Na turobnim slikama iz grada Buče blizu Kijeva masovne su grobnice i zavezana tijela ljudi koji su ubijeni izbliza, zbog čega je upućen poziv za snažnijim djelovanjem protiv Moskve i međunarodnom istragom.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je u Buči ubijeno najmanje 300 civila i moguće je da će se u drugim područjima pronaći još mrtvih. Zelenski se također javio videovezom u utorak na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. 


Administracija predsjednika Joea Bidena rekla je da se rusko djelovanje u Ukrajini može smatrati ratnim zločinom, a Biden je u ponedjeljak optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina za ratne zločine te pozvao da mu se sudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!