19:52 / 29.03.2022.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Blinken: Rusija ne pokazuje znakove želje za primirjem

Antony Blinken

Antony Blinken

Foto: Jacquelyn Martin / REUTERS

Rusija ne pokazuje znakove stvarne želje za postizanjem mira u Ukrajini, usprkos nadi da će pregovori između ruskih i ukrajinskih dužnosnika u Turskoj voditi prema tome, poručio je američki državni tajnik Antony Blinken.

Ukrajina je predložila prihvaćanje statusa neutralnosti s ciljem da petotjedni sukob dovede kraju, a Rusija je kazala da će smanjiti vojnu aktivnost na sjevernom frontu blizu Kijeva kako bi ostvarila uvjete u kojima se može postići dogovor.

Blinken je kazao da je na Ukrajini da prosudi ima li pravog napretka u pregovorima, te dodao da su Sjedinjene Države usredotočene na djela Rusije, ne samo riječi.

- Rusija ne prestaje činiti zločine protiv Ukrajine, kazao je Blinken za novinare u posjetu Maroku te pozvao Moskvu da odmah okonča agresiju i povuče snage.

Rusija svoju misiju naziva "specijalnom operacijom" s ciljem razoružavanja i denacifikacije Ukrajine. Zapad tvrdi da se radi o ničime izazvanom napadu.

Washington je voljan prihvatiti ishod pregovora koji bi uključio obvezu SAD-a da pomogne ukrajinskoj "obrani i sigurnosti", dodao je Blinken. 

- Nisam vidio nikakav dokaz o ozbiljnom pomaku u pregovorima, no ako Ukrajina kaže da ga ima, mi ćemo ju podržati, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!