Blinken: SAD želi pravedan i dugotrajan mir u Ukrajini

02.06.2023.

12:23

Autor: Hina/HRT/T.S.

Američki državni tajnik Antony Blinken u Finskoj

Američki državni tajnik Antony Blinken u Finskoj

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Američki državni tajnik Antony Blinken  je rekao da SAD s Ukrajinom i drugim saveznicima radi na izgradnji konsenzusa oko ključnih elemenata pravednog i dugotrajnog mira nakon rata s Rusijom. 

Washington podržava inicijative drugih zemalja za kraj sukoba u Ukrajini ako su u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda te suverenitetom, teritorijalnim integritetom i neovisnošću Ukrajine. 

Podržat ćemo napore, bilo to od Brazila, Kine ili neke druge nacije ako pomažu u putu prema pravednom i dugotrajnom miru, rekao je američki šef diplomacije. 

Washington će nastaviti vojno podržavati Ukrajinu jer je preduvjet za diplomaciju to da se Kijev uspijeva braniti i odvratiti buduće agresije. 

Putinov agresivni rat protiv Ukrajine bio je strateški neuspjeh, kazao je Blinken. 

Govoreći u Finskoj, najnovijoj članici NATO saveza, državni tajnik je kazao kako će SAD pomoći u izgradnji ukrajinske vojske budućnosti.

To znači moderne zračne snage, integriranu protuzračnu i raketnu obranu, napredne tenkove i oklopna vozila, nacionalne kapacitete za proizvodnju streljiva te obuku i podršku kako bi snage i oprema ostali borbeno spremni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!