20:35 / 24.03.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Grlić Radman razgovarao s Blinkenom u Bruxellesu

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Dnevnik / HRT

Dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova NATO-saveza, na kojem je prvi put bio i američki državni tajnik Antony Blinken, potvrdio je trajnu transatlansku vezu Amerike i Europe. Ministri su razgovarali o jačanju vojne snage i budućoj ulozi Saveza. 

Hrvatski ministar Gordan Grlić Radman razgovarao je na margini sastanka s američkim državnim tajnikom, među ostalim, i o Bosni i Hercegovini.

- Govorio sam i o energetskoj diverzifikaciji, spomenuo LNG terminal kada je uplovio brod iz Teksasa, govorili smo o situaciji u Jugoistočnoj Europi, Zapadnom Balkanu, gdje je gospodin Blinken pokazao određeno zanimanje.

Američki državni tajnik Anthony Blinken potvrdio je u protekla dva dana u Bruxellesu novi pristup prema saveznicima u NATO-u, poručivši da ih Washington neće siliti da biraju između SAD-a i Kine.

Sjedinjene Države neće siliti saveznike "da biraju mi ili oni, kada je u pitanju Kina", rekao je Blinken, koji je u protekla dva dana sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, a nakon toga u sjedištu Europske komisije razgovarao s predsjednicom Ursulom von der Leyen.


- Znamo da naši saveznici imaju vrlo složene odnose s Kinom, koji se ne podudaraju uvijek, istaknuo je Blinken.

Među članicama EU-a nema spremnosti za ulazak u konfliktne odnose s Kinom, što je tražio prethodni američki predsjednik Donald Trump.

EU je krajem prošle godine s Kinom potpisao sporazum o investicijama, što je najviše zagovarala Njemačka.

S druge strane, ima dosta članica EU-a koje nisu zadovoljne s tim sporazumom jer smatraju da Kina ne ispunjava političke uvjete za takav sporazum.

EU je ovaj tjedan uvela sankcije protiv pojedinaca u Kini zbog kršenja ljudskih prava pripadnika muslimanske manjine Ujgura, na što je Peking reagirao uvođenjem sankcija protiv nekih europskih diplomata i zastupnika Europskog parlamenta.

Blinken je rekao da Kina podriva međunarodni trgovački sustav, uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata.

- Oni aktivno rade na podrivanju pravila međunarodnog sustava i vrijednosti koje mi i naši saveznici dijelimo. Ako zajedno radimo na stvaranju naše pozitivne vizije međunarodnog poretka, uvjereni smo da možemo nadmašiti Kinu na bilo kojem terenu, rekao je Blinken.

Blinken je osudio i projekt plinovoda Sjeverni tok koji ispod Baltičkog mora povezuje Rusiju i Njemačku. On je istaknuo da je njemačkom ministru vanjskih poslova Heiku Maasu rekao da tvrtkama koje sudjeluju u tom projektu prijete američke sankcije.

Taj plinovod dijeli Europu, izlaže Ukrajinu i srednju Europu ruskim manipulacijama i protivan je energetskim ciljevima Europe, rekao je Blinken.

Turskom ministru vanjskih poslova Mevlutu Cavosogluu rekao je da bi Ankara trebala odustati od kupovine ruskog raketnog sustava S-400.

Blinken je razgovarao i s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. Poručio je da je EU najbliži partner Sjedinjenim Državama.

Istaknuo je da EU i SAD trebaju govoriti jednim jezikom kada je u pitanju trgovina s Kinom te izrazio spremnost na suradnju s europskom stranom u suprotstavljanju agresivnim kineskim potezima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!