13:10 / 26.05.2021.

Autor: I.H./Hina/HRT

Blinken stigao u Kairo, pokušava sačuvati primirje u Gazi

Antony Blinken

Antony Blinken

Foto: Arhivska fotografija / Shutterstock

Američki državni tajnik Antony Blinken stigao je u Kairo u srijedu, u sklopu bliskoistočne turneje čiji je cilj učvršćenje primirja između Izraela i Hamasa, kojim su okončane najžešće borbe proteklih godina.

Egipat ima dugogodišnje odnose s obje strane u sukobu i imao je ključnu ulogu kao posrednik prilikom sklapanja primirja, u koordinaciji sa SAD-om, nakon 11 dana sukoba. 


Blinken je u utorak obećao da će SAD omogućiti novu pomoć kako bi se obnovio Pojas Gaze. To uključuje 5,5 milijuna dolara za obnovu i gotovo 33 milijuna dolara agenciji UN-a za pomoć Palestincima. 


Egipat, koji graniči s Gazom te ima sigurnosne kontakte s Hamasom, militantnom islamističkom organizacijom koja kontrolira enklavu, vjerojatno će imati ulogu u usmjeravanju te pomoći, kazao je dužnosnik State Departmenta uoči Blinkenovog posjeta. 


Tijekom sukoba Egipat je otvorio granični prijelaz Rafah između Pojasa Gaze i Sinajskog poluotoka kako bi pristigla medicinska pomoć, te kako bi se evakuirali ranjeni. Egipat je rasporedio i svoju delegaciju koja je služila kao podrška održavanju primirja između zaraćenih snaga, koje je stupilo na snagu u petak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!