Blinken u posjetu poljskom graničnom gradu

14:57 / 05.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Antony Blinken

Antony Blinken

Foto: Olivier Douliery / Pool via REUTERS

 Američki državni tajnik Antony Blinken u subotu se u poljskom graničnom gradu Rzeszowu sastao s poljskim premijerom i ministrom vanjskih poslova. 

U susretu u blizini poljsko-ukrajinske granice koju su proteklih dana prešle stotine tisuća izbjeglica, Blinken je pohvalio poljski odgovor na djelovanje Rusije.

Poljska, članica NATO saveza, dom je za oko 10 tisuća američkih vojnika, a više od polovice tog broja stiglo je proteklih tjedan.

Poljsko djelovanje je ključno za odgovor na ovu krizu. Učinila je mnogo kako bi olakšala sigurnosnu pomoć Ukrajini, rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za medije s poljskim ministrom Zbigniewom Rauom.

State Department je ranije objavio da će državni tajnik razgovarati o sigurnosnoj i humanitarnoj pomoći te da će zahvaliti Poljskoj za dobrodošlicu ukrajinskim izbjeglicama.

Ujedinjeni narodi su objavili da bi njihov broj do kraja vikenda mogao narasti na 1,5, sa sadašnjih 1,3 milijuna ljudi.

Ilegalna agresija

Rau je rekao da će Poljska nastaviti primati izbjeglice neovisno o nacionalnosti, rasi i religiji: Napad na Ukrajinu već je transformirao Europu i njezin osjećaj sigurnosti.

Kazao je kako Poljska neće prihvatiti nikakvu promjenu teritorija do koje je došlo neprovociranom, ilegalnom agresijom.

Rusija svoje djelovanje u Ukrajini naziva posebnom vojnom operacijom, a ne invazijom. Kao cilj navodi denacificikaciju i razoružavanje Ukrajine.

Blinken je u Poljsku stigao iz Bruxellesa gdje se u petak sastao s ministrima vanjskih poslova NATO saveza, skupine G7 i Europske unije kako bi raspravljali o djelovanju Zapada protiv ruske invazije kroz program strogih sankcija.

NATO članice pomažu Ukrajini vojnom pomoći koja velikim dijelom prolazi kroz Poljsku. No taj je savez odbacio ukrajinski zahtjev za zabranom leta iznad Ukrajine, kazavši kako bi to moglo dovesti do sukoba većih razmjera.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!