Blinken: Vođe Srbije i Kosova morat će napraviti "teške kompromise"

15.02.2023.

17:42

Autor: Hina/HRT/D.S.

Antony Blinken

Antony Blinken

Foto: Olivier Douliery / REUTERS

Vođe Srbije i Kosova morat će napraviti "teške kompromise" kako bi riješili otvorena pitanja i normalizirali odnose, ocijenio je američki državni tajnik, čestitajući Srbiji i njezinim građanima Dan državnosti.

- Uvjeren sam da će normalizacija odnosa Srbije i Kosova donijeti sigurnost i prosperitet Srbiji i svim građanima zapadnog Balkana, naveo je Antony Blinken u priopćenju objavljenom na službenoj stranci State Departmenta.


- Svakako, srpski i kosovski čelnici morat će napraviti teške kompromise da bi postigli te ciljeve, ali će nagrade za srpski narod i cijelu regiju biti velike, dodao je Blinken.


Sjedinjene Države, naglasio je "snažno podržavaju europske ambicije Srbije".


- Posvećeni smo radu s vama i našim partnerima iz EU-a na tom važnom cilju. Pozdravio sam konstruktivan angažman Srbije s dužnosnicima SAD-a, EU-a, Francuske, Njemačke i Italije tijekom nedavne posjete Beogradu, istaknuo je državni tajnik.


On je istodobno pozvao Srbiju da podrži Ukrajinu protiv ničim izazvanog, neopravdanog i brutalnog rata Rusije.


- Sjedinjene Države pozdravile su poruke podrške Srbije Ukrajini u Ujedinjenim narodima i moramo biti jedinstveni u podršci pravu ukrajinskog naroda da bira svoju budućnost, naglasio je američki državni tajnik.


Sjedinjene Države potiču napore EU-a da Srbija i Kosovo postignu napredak u dijalogu u pogledu francusko-njemačkog prijedloga sporazuma koji je preuzela EU kao temelj za normalizaciju odnosa u pregovaračkom procesu koji nastoji moderirati.


Taj sporazum, kako su ga dvjema stranama u drugoj polovici siječnja predstavili američko-europski diplomati, predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu (Zajednica srpskih općina ZSO).


Od Srbije se traži da ne ometa prijem Kosova u međunarodne organizacije što, premda ne eksplicitno, podrazumijeva i prijem Kosova u UN, čemu se Beograd kategorički protivi.


Obje strane su načelno prihvatile raditi na rješenjima ponuđenim planom, ali uzajamno naglašavaju svoje uvjete - Beograd traži da nastavku dijaloga mora prethoditi formiranje ZSO dok Priština prihvaća da tu asocijaciju formira sukladno svom ustavu, ali tek poslije uzajamnog priznanja.


Zapadni diplomati rješenje, koje se još ne nazire, definirali su kao postizanje trajnog pravno obvezujućeg sporazuma. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!