Blinken zagovara normalizaciju odnosa Izraela i Saudijske Arabije

05.06.2023.

17:59

Autor: Hina/HRT/A.S.

Antony Blinken

Antony Blinken

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

 Američki državni tajnik Antony Blinken zauzeo se za normalizaciju odnosa Izraela i Saudijske Arabije, dan uoči posjeta saudijskoj monarhiji.

- U interesu nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država je promicati normalizaciju između Izraela i Saudijske Arabije, rekao je u obraćanju proizraelskom lobiju AIPAC-u u Washingtonu.

- Možemo i moramo imati punopravnu ulogu kako bismo promicali tu stvar, rekao je američki državni tajnik, dodajući ipak da se ne zavarava da se to može ostvariti lako i brzo.

No istaknuo je da će raditi na tome tijekom svog boravka u Saudijskoj Arabiji od utorka do četvrtka.

Blinken u utorak treba posjetiti Džedu, saudijsku luku gdje je ljetna rezidencija saudijske kraljevske obitelji, a u srijedu i u četvrtak Rijad, gdje će sudjelovati na sastanku koalicije zemalja koje se bore protiv skupine Islamske države.

Ta bi se normalizacija trebala ostvariti u okviru takozvanog Abrahamova ugovora koji je inicirao bivši predsjednik Donald Trump, a omogućio je nekim arapskim zemljama da normaliziraju veze sa židovskom državom.

Čvrsta potpora SAD-a

Blinken je u svom govoru u ponedjeljak potvrdio "čvrstu" potporu SAD-a izraelskom savezniku kojemu Washington svake godine šalje pomoć vrijednu više milijarda dolara i opetovao da Bidenova administracija smatra Iran glavnom prijetnjom izraelskoj sigurnosti.

- Ako Iran odbije diplomatski put, nećemo otkloniti nijednu mogućnost kako bismo bili sigurni da Iran neće imati nuklearno oružje, kao što je predsjednik Joe Biden jasno rekao više puta, istaknuo je osudivši iransko agresivno djelovanje u regiji i šire.

Ujedno je osudio jačanje vojnih veza Irana i Rusije koja Teheranu šalje sofisticirano oružje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!