Blinken započeo turneju po Srednjoj Aziji posjetom Kazahstanu

28.02.2023.

11:08

Autor: M.Š./Hina/HRT

Antony Blinken u glavnom gradu Kazahstana, Astani

Antony Blinken u glavnom gradu Kazahstana, Astani

Foto: Olivier Douliery / Pool via REUTERS

Američki državni tajnik Antony Blinken stigao je u utorak u Srednju Aziju kako bi se sastao s dužnosnicima svih pet bivših sovjetskih republika nakon prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Blinkenov posjet glavnim gradovima Kazahstana i Uzbekistana predstavlja njegov prvi posjet Srednjoj Aziji u svojstvu šefa diplomacije u Bidenovoj administraciji.

Putovanje je uslijedilo samo nekoliko dana nakon godišnjice ruske invazije na Ukrajinu koja je testirala utjecaj Moskve u regiji koja također uključuje Kirgistan, Tadžikistan i Turkmenistan.

Čelnici u regiji osjećaju se ohrabrenima da se suprotstave Rusiji, dok Moskva tržišta i trgovačke rute tih zemalja pokušava koristiti za zaobilaženje zapadnih sankcija.

Blinken će se u utorak sastati s ministrima vanjskih poslova svih pet srednjoazijskih država u Astani, nakon čega ide u uzbekistansku prijestolnicu Taškent.

Američki dužnosnici kažu da je Bidenova administracija pojačala angažman u regiji u nastojanju da pokaže koristi od suradnje sa SAD-om regiji koja se suočava s gospodarskim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu.

Blinken je u utorak u Astani rekao kazahstanskom ministru vanjskih poslova Muhtaru Tileuberdiju da Washington podržava suverenitet, neovisnost i teritorijalni integritet Kazahstana koji je stekao neovisnost od Moskve 1991. godine.

- Ponekad samo izgovorimo te riječi, ali one zapravo imaju pravo značenje i naravno znamo da u ovom određenom vremenu imaju još više odjeka nego inače, rekao je Blinken.

Blinken će se također susresti s predsjednikom Kazahstana Kasimom Žomartom Tokajevom koji je premoćno pobijedio na izborima u studenom, a javno se usprotivio teritorijalnim zahtjevima ruskog predsjednika Vladimira Putina nauštrb Ukrajine.

Rusija i Kazahstan dijele najveću kopnenu granicu na svijetu, a neki su Kazahstanci zabrinuti za sigurnost zemlje pogotovo zbog toga što u Kazahstanu živi najveći broj Rusa u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza nakon Ukrajine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!