Bliski susret SAD-a i Rusije u hladnoratovskoj maniri

15.03.2023.

19:44

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik/P.F./HRT

Dron MQ-9 Reaper

Dron MQ-9 Reaper

Foto: Mike Mareen / Shutterstock

Moskva i Washington međusobno se optužuju dan nakon incidenta iznad Crnog mora gdje se dogodio bliski kontakt ruskih borbenih zrakoplova i američkog vojnog drona. Washington poručuje da je riječ o nesmotrenom i neprofesionalnom potezu, a Rusija incident smatra provokacijom.

SAD tvrdi da su ruski zrakoplovi u međunarodnom prostoru presreli i oštetili američki dron Reaper. Nekoliko puta prije sudara ispustili su gorivo na njega i nesigurnim manevrima letjeli ispred njega, pri čemu je jedan od zrakoplova u posljednjem preletu zakvačio propeler drona, poručuje američka vojska.

Rusija to opovrgava i tvrdi da njezina dva borbena zrakoplova Su-27 nisu došla u kontakt s američkim dronom te da je bespilotna letjelica pala u more zbog vlastitog oštrog manevriranja. Moskva objašnjava da su ruski lovci u "području poluotoka Krima" uočili dron koji se približavao ruskoj granici te da je letio s ugašenim transponderima.

Riječ je o dronu MQ-9, bespilotnoj letjelici dugoj oko 10 metara i rasponom krila od 20. Ponajprije se upotrebljava za izviđanje, ali može biti opremljen i raketama.

video thumb

Premda još nije posve jasno što se zapravo dogodilo, dan nakon nesvakidašnjeg bliskog kontakta ruskih borbenih zrakoplova i američkog vojnog drona iznad Crnog mora u pomalo zaboravljenoj hladnoratovskoj maniri, s obje strane pljušte optužbe za incident, pa čak i prijetnje.

Washington poručuje da su Rusi namjerno srušili njihovu izviđačku letjelicu te da je riječ o nesmotrenom i neprofesionalnom potezu.

- Jedan od ruskih zrakoplova Su-27 okrznuo je i oštetio propeler Reapera MQ-9 te su naši operateri bili prisiljeni srušiti letjelicu u međunarodnim vodama. Nekoliko puta prije kobnog kontakta, Su-27 izlio je gorivo u prostor oko letjelice te nesmotrenim i neprofesionalnim manevriranjem ometao njezin let, naveo je glasnogovornik Pentagona
Pat Ryder.

Moskva je Washingtonu poručila da se drži podalje od njenog zračnog prostora 


Rusi sada ipak svjesni da su oborili američku bespilotnu letjelicu izvan svog zračnog prostora okreću pilu naopako. Najprije su ustvrdili da nije bilo nikakva kontakta između njihova Su-27 i Reapera, no danas iz Moskve stiže novo objašnjenje incidenta: kontakta je bilo, ali dogodio se zbog neočekivanog i naglog skretanja američke letjelice.


- Zbog oštrog manevriranja, bespilotna letjelica MQ-9 prešla je u nevođeni i nekontrolirani let te je zbog naglog gubitak visine pala u more, tvrdi Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane. 


Štoviše, Rusi smatraju da je ovo još jedna tipično američka provokacija te su pozvali Washington da prekine s neprijateljskim letovima uz njihove granice jer će u suprotnom svaku akciju u kojoj se rabi američko oružje smatrati neprijateljskom.


- Američki dron letio je bez uključenog transpondera uz samo područje na kojem traje ruska specijalna vojna operacija. Naši su piloti profesionalno odradili posao, istaknuo je Anatolij Antonov, ruski veleposlanik u SAD-u.


- Amerikanci stalno govore da ne sudjeluju u vojnim operacijama. Ovo je najnovija potvrda da izravno sudjeluju u tim aktivnostima, u ratu, rekao je tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev.


Washington: Incident nepromišljen i opasan


Washington pak, poručuje: Moskva je rušenjem drona prekršila međunarodno pravo.


- Ovo je samo još jedan nepromišljeni čin ruskog predsjednika Vladimira Putina kojem poručujem: prestani se tako ponašati i nemoj cijelu ovu situaciju nepotrebno eskalirati, naglasio je Chuck Schumer, vođa većine u Senatu SAD-a.


Američki državni tajnik Antony Blinken je na konferenciji tijekom službenog posjeta Etiopiji incident opisao kao nepromišljen i opasan.


Odbio je govoriti o namjerama ili motivaciji koja stoji iza incidenta.


Jučerašnje rušenje američkog drona u Crno more prvi je slučaj da je ruski borbeni zrakoplov oborio neku američku letjelicu, i to ne samo od početka ruske invazije na Ukrajinu nego i od završetka hladnoga rata. Iz Kremlja su danas samo kratko poručili: odnosi Rusije i SAD-a na nezabilježenoj su, najnižoj mogućoj razini te u stanju vrijednom žaljenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!