Bocvana želi veći prihod od prodaje dijamanata

10.03.2023.

15:39

Autor: HRT/Hina/D.M.

Nebrušeni dijamanti izloženi u Bocvani

Nebrušeni dijamanti izloženi u Bocvani

Foto: Juda Ngwenya / Reuters

Bocvana želi prodavati više dijamanata proizvedenih u projektu koji je uspostavila s konzorcijem De Beers, naglasio je predsjednik Mokgweetsi Masisi, podižući uloge u pregovorima o produljenju suradnje.

Bocvana i De Beers zajedno vade dijamante u zajedničkom projektu Debswana, čiji su ravnopravni suvlasnici.

Tri četvrtine proizvodnje Debswane kupuje konzorcij, a preostalu četvrtinu državna tvrtka Okavango Diamond Company (ODC), koju je Bocvana osnovala kako bi prodavala dijamante izvan De Beersovog sustava.

Debswana je lani proizvela 24 milijuna karata dijamanata, a Bocvana je glavni De Beersov dobavljač neobrađenih dijamanata, s udjelom od 70 posto.

Predsjednik Bocvane Mokgweetsi Masisi zaprijetio je u veljači povlačenjem iz pregovora o produljenju sporazuma o suradnji ako Bocvana ne dobije veći udio proizvodnje u Debswani. Nije precizirao koliki udio traži.

U četvrtak Masisi je novinarima rekao da je Bocvana sporazumom s De Beersom o zajedničkom ulaganju sama sebi uskratila mogućnost prodaje vlastitih dijamanata.

Iskustvo prodaje dijamanata izvan De Beersovog sustava, koji prodaje nebrušeno kamenje, pokazalo je da bi Bocvana mogla ostvariti veći prihod, dodao je.

- Ako stavimo na stranu činjenicu da su dijamanti naši, nema smisla da se i dalje ograničavamo samo na segment neobrađenih dijamanata. Sasvim je logično da želimo više i da ćemo dobiti više, ali pregovorima, rekao je predsjednik Bocvane.

De Beers nije bio dostupan za komentar Masisijeva istupa.

U veljači glasnogovornik De Beersa rekao je Reutersu da je tvrtka uvjerena da će produljiti partnerstvo s Debswanom, dodajući da "aranžman mora imati ekonomskog i strateškog smisla za obje strane".

De Beers tvrdi da vlada Bocvane dobiva više od 80 posto prinosa od Debswane, uključujući poreze i tantijeme.

Britanska rudarska tvrtka Anglo American Plc utržila je lani na prodaji nebrušenih dijamanata 4,3 milijarde dolara, za 13 posto više nego 2021. Prihod državne tvrtke Bocvane ODC poskočio je 24,6 posto, na 1,2 milijarde dolara, navodi Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!