18:11 / 17.02.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Boeing 737 MAX obavio prvi komercijalni let u Europi nakon 2019.

Boeing 737 MAX

Boeing 737 MAX

Foto: Marco Bello / File Photo/REUTERS

Boeing 737 MAX obavio je u srijedu prvi komercijalni let u Europi za belgijsku kompaniju TUI fly pošto mu je 22 mjeseca bio zabranjen let nakon dviju nesreća u kojima je bilo poginulih.

- Zrakoplov 737 MAX vratio se danas u službu letom iz Bruxellesa u Alicante i Malagu, u Španjolskoj, piše TUI fly na svojoj mrežnoj stranici.

Zrakoplov je poletio u 9.30 sati i nakon dva i pol sata sletio u Malagi, piše flightradar24.

Dva mjeseca nakon američke FAA, i Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) dala je 27. siječnja odobrenje za povratak letjelice u promet.

Boeing 737 MAX je povučen iz prometa u ožujku 2019. nakon dviju nesreća u kojima je poginulo 346 ljudi, Lion Aira u Indoneziji u listopadu 2018. (189 mrtvih) i Ethiopian Airlinesa u ožujku 2019. u Etiopiji (157 mrtvih).

Zrakoplovima je izmijenjen računalni program u kokpitu koji se dovodio u vezu s nesrećama, neki kablovi su premješteni, a piloti su morali proći novu obuku.

- Nakon dubinske analize EASA-e, utvrdili smo da je 737 MAX siguran za letenje. Ta procjena je provedena potpuno neovisno o Boeingu ili Američkoj saveznoj zrakoplovnoj upravi i bez ikakva gospodarskog ili političkog pritiska, naveo je tada u priopćenju izvršni direktor EASA-e Patrick Ky.

Europa je tako ukinula 22-mjesečnu zabranu letenja tog zrakoplova, što je razljutilo obitelji nekih od 346 poginulih u padu letjelica koje odluku smatraju preuranjenom.

SAD je ukinuo zabranu u studenome prošle godine, a isto su učinili Brazil i Kanada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!