Boeing obustavio isporuku nekih zrakoplova iz 'obitelji' 737 MAX

14.04.2023.

15:17

Autor: Hina/HRT/R.S.

Problem utvrđen u skupini 737 MAX

Problem utvrđen u skupini 737 MAX

Foto: Peter Cziborra / Reuters

Američki proizvođač zrakoplova Boeing izvijestio je da je obustavio isporuku zrakoplova iz 'obitelji' 737 MAX zbog problema s dijelovima koje isporučuje Spirit AeroSystems, a seže možda i do 2019. godine.

Spiritovi dijelovi na repu zrakoplova nisu ispravno pripojeni na trup prije dolaska u Boeing, objasnila je kompanija, dodavši da je problem utvrđen u skupini 737 MAX, uključujući MAX 7, MAX 8 i MAX 8200 i kod letjelice P-8 Posejdon koja se temelji na zrakoplovu 737 NG.

Na verzijama zrakoplova koje koriste dijelove drugih dobavljača, poput MAX-a 9, ugradnja je ispravna, dodali su.

O problemu ih je, kako kažu, izvijestio u srijedu sam proizvođač Spirit, ali vjeruje se da datira još iz 2019. godine.

Problem ne utječe na sigurnost leta


Problem ne utječe na sigurnost leta i zrakoplovi koji su u upotrebi mogu i dalje letjeti, poručili su iz Boeinga.

Američka savezna agencija za zrakoplovstvo objavila je da je "potvrdila" Boeingovu ocjenu da problem ne predstavlja izravnu prijetnju sigurnosti "na temelju činjenica i podataka koje je Boeing dostavio". Dodali su da će ispitati sve zrakoplove prije isporuke.

Utvrđena nepravilnost vjerojatno će utjecati na "značajan" broj 737 MAX-ova koji su još u fazi proizvodnje ili su u spremištima i mogla bi rezultirati smanjenim isporukama u kratkoročnoj perspektivi.

Boeing nije želio odgovoriti na pitanje hoće biti prisiljen odustati o planova o pojačanoj proizvodnji zrakoplova 737 u ovoj godini koji su mu trebali osigurati ciljanu isporuku najmanje 400 MAX-ova, napominje Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!