Boeingovi 737 zrakoplovi pod "pojačanim nadzorom" u Indiji

22.03.2022.

10:09

Autor: Hina/I.B.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Indijski regulator za zrakoplovstvo izvijestio je da je pojačao nadzor flote Boeingovih aviona 737 nakon pada tog tipa zrakoplova u Kini u kojem je stradalo 132 ljudi.

Boeingov zrakoplov tipa 737-800 na letu China Eastern Airlinesa srušio se u ponedjeljak u južnoj Kini. U nesreći je stradalo 132 ljudi, a uzrok pada još nije poznat. Spasilačke su ekipe na terenu, a istražitelji tragaju za "crnom kutijom".

Zrakoplov se prilikom leta iz Kunminga za Guangzhou srušio na tlo i zapalio. China Eastern Airlines prizemljio je nakon toga sve zrakoplove modela 737-800.

Indijski regulator za zrakoplovstvo objavio je da je poslao timove "da nadgledaju procedure leta, zračnu ispravnost i operacije" tih zrakoplova, prenosi BBC.

- Sigurnost leta ozbiljan je posao i mi pozorno proučavamo situaciju. Fokusirani smo na pojačani nadzor naše flote Boeing 737 zrakoplova, rekao je čelnik indijske Glavne uprave za civilno zrakoplovstvo Arun Kumar.

Boeingove zrakoplove tog tipa imaju indijski prijevoznici SpiceJet, Vistara i Air India Express.

BBC napomienje da je zatražio komentare regulatora u Europi, SAD-u i Kini.

Boeing je priopćio da pomaže u istragama u Kini i da komunicira s američkim Nacionalnim odborom za sigurnost prometa, objavio je BBC.

- Otkada se nesreća dogodila u bliskoj smo komunikaciji s našim kupcima i regulatornim tijelima i ponudili smo punu podršku naših tehničkih stručnjaka u istrazi koju vodi Kineska uprava za civilno zrakoplovstvo, rekao je izvršni direktor američke kompanije David Calhoun.

Prema podacima analitičke tvrtke Cirium, trenutno je u prometu 4.208 putničkih zrakoplova Boeing 737-800, a više od četvrtine njih prometuje u Kini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!