08:23 / 13.09.2020.

Autor: HRT

Bolje vrijeme pridonijelo suzbijanju požara u Kaliforniji

Foto: Fred Greaves/REUTERS

Foto: Fred Greaves/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Već tri tjedna bjesne požari u Oregonu, Kaliforniji i Washingtonu.
Poboljšani vremenski uvjeti pomogli su jučer vatrogascima u suzbijanju razornih požara koji haraju zapadnom obalom Sjedinjenih Država, dok vlasti nastavljaju potragu za desecima nestalih u državi Oregon.

Niže temperature, slabiji vjetar i veća vlažnost zraka pridonijeli su ublažavanju posljedica požara koji su u potpunosti uništili tisuće kuća, prisilivši 40.000 ljudi  samo u saveznoj državi Oregonu da napuste svoje domove. Po dosadašnjim službenim izvješćima i podacima lokalnih medija, najmanje 20 osoba smrtno je stradalo u rujanskim požarima, većinom u Oregonu i sjevernom dijelu Kalifornije. No vlasti strahuju da bi broj smrtnih slučajeva mogao biti puno veći. Guvernerka Oregona Kate Brown u petak je izjavila da se više desetaka stanovnika smatra nestalima, a dužnosnik za upravljanje hitnim situacijama je rekao da se ta američka savezna država priprema za velik broj smrtnih slučajeva.

Mnoge požare tek treba staviti pod kontrolu, među njima i onaj u u Walnut Creeku u središnjoj Kaliforniji, zbog kojega su evakuirani deseci tisuća stanovnika. U Kaliforniji su bolji vremenski uvjeti pomogli vatrogascima da spriječe širenje požara, objavila je jučer Državna vatrogasna služba CalFire.

Na izbijanje ovogodišnjih katastrofalnih požara utjecala je kombinacija snažnih vjetrova, vrućine, češćih udara groma i velike suše, a stručnjaci pojašnjavaju da je sve zajedno posljedica klimatskih promjena. Dodaju da ne treba zaboraviti ni na desetljećima dugo loše upravljanje šumama, koje su  pretjerano guste, što omogućava izbijanje i brže širenje velikih požara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!