Bolnicama u Ukrajini nedostaju kisik, inzulin, kirurška oprema i krvni proizvodi

12:10 / 08.03.2022.

Autor: Hina/HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: HTV / HRT

Napadi na ukrajinske bolnice, druge zdravstvene ustanove i vozila hitne pomoći pojačavaju se zadnjih dana, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija, dodajući da zemlji nedostaje vitalnih medicinskih potrepština. Potvrdila je da je najmanje devet osoba umrlo u 16 napada na zdravstvene ustanove od početka ruske invazije 24. veljače. Nije navedeno tko je odgovoran.

Dužnosnica WHO-a za Europu Catherine Smallwood izjavila je da su u taj broj uključeni incidenti u kojima su vozila hitne pomoći preusmjerena na druge poslove osim hitne zdravstvene skrbi.

- Organizacija je radila na brzoj dostavi medicinskih potrepština u Ukrajinu, gdje su kisik, inzulin, osobna zaštitna oprema, kirurška oprema i krvni proizvodi pri kraju. Opskrba kisikom, dječjim cjepivima i stručna potpora mentalnom zdravlju bili su među glavnim prioritetima WHO-a za regiju, rekao je regionalni direktor za Europu Hans Kluge na brifingu.

Kluge je također naglasio potrebu davanja prioriteta zdravstvenim potrebama žena, uključujući zdravlje majki i hitnu porodničku skrb, te da se odgovori na seksualno i rodno uvjetovano nasilje.

- Prošli sukobi su nam pokazali da su u najranjivijoj situaciji adolescentice, žene s invaliditetom i starije žene. Suočene su s povećanim rizikom od napada ljudi izvan kuće i naoružanih skupina, kao i nasilja intimnog partnera te seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja, rekao je Kluge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!