10:16 / 28.11.2020.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik3/IMS/HRT

Bolnički sustav u Srbiji pred kolapsom

Foto: REUTERS/Marko Djurica

Foto: REUTERS/Marko Djurica

Foto: - / REUTERS

U Srbiji je situacija dramatična. U petak je srušen crni rekord s gotovo osam tisuća novih slučajeva zaraze. Bolnički je sustav pred kolapsom.
Dok europske zemlje koje su prije uvele zatvaranje, bilježe bolje stanje poput Francuske, Irske, Italije, u Srbiji je situacija dramatična. Ponovno je srušen crni rekord s gotovo osam tisuća novih slučajeva zaraze. Bolnički je sustav pred kolapsom.

➡️Koronavirus - nove informacije ➡️Sve o koornavirusu

Katastrofa bez presedana. Tako stanje u Srbiji, opisuju oni na prvoj crti obrane - liječnici i medicinsko osoblje. Infekcija se širi, ruše se dnevni rekordi, gotovo je 8 tisuća novozaraženih i 57 umrlih.

- Unazad mjesec dana jako je velik priliv novih pacijenata. Velik je broj naših građana koji se javljaju sa simptomima COVID-a, dolaze na testiranje, preglede, govori Ana Jeremić, dr. med., Beograd.

Pandemija COVID-a bacila je na koljena zdravstveni sustav.

- U beogradskim klinikama i bolnicama mjesta su skoro potpuno popunjena, ističe Miomir Pelemiš, dr. med., član Kriznog stožera Srbije.

- Nikada u tijeku noći nije bilo toliko ambulantnih pregleda u prijemnoj ambulanti Infektivne klinike niti je toliko pacijenta hospitalizirano u tijeku jednog dana, ističe Edita Stokić, ravnateljica Kliničko-bolničkog centra Vojvodine.

Na udaru su i medicinski djelatnici. Dvije i pol tisuće ih je zaraženo.

- Zahvaljujući borbi  mojih kolega i kolegica uspjela sam da prebroditi  tu tešku krizu i sada sam bolje, kaže Ljiljana Stolić, dr. med.

Najviše je zaraženih u Beogradu.

- Znači oni koji su s lakšom kliničkom slikom inicijalno i oni koji su pri kraju liječenja će biti upućeni u privremene bolnice kako bi se rasteretio sistem, govori Goran Stevanović, dr. med., direktor Klinike za infektivne bolesti.

- Jasno je da je došlo do prelijevanja i sada je za očekivati da će udariti u plafon. I da će najzad ove mere početi da ozbiljnije djeluju u toku naredne nedjelje, govori Predrag Kon, epidemiolog.

Opasan virus koji je već poharao svijet u našem okružju nije shvaćen ozbiljno,  tvrde srpski epidemiolozi. Korona-kataklizma, dodaju, tek nas očekuje. Jer, ako se nastavi ovim tempom, broj zaraženih u jednom danu u Srbiji uskoro bi mogao dosegnuti 10 tisuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!