21:25 / 06.01.2020.

Autor: V.K./Hina

Bolton: spreman sam svjedočiti o Trumpu pred Senatom

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Foto: - / REUTERS

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trumpa John Bolton rekao je u kako je voljan svjedočiti pred Senatom, u sklopu postupka opoziva američkog predsjednika.
Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trumpa John Bolton rekao je u kako je voljan svjedočiti pred Senatom, u sklopu postupka opoziva američkog predsjednika.

-
Ako me Senat formalno pozove na svjedočenje, spreman sam svjedočiti, rekao je Bolton bez dodatnih komentara.

Demokrati pritišću Boltona i tri visoka dužnosnika da svjedoče pred Senatom, dok republikanci žele "brzo suđenje" kojim bi Trump bio oslobođen optužbi prije nego se zahukta kampanja za predsjedničke izbore 2020.

Republikanci i demokrati za sada nisu blizu dogovora, tvrdi Reuters.

- Ako se neki republikanski senator usprotivi slanju poziva za četvero svjedoka i pozivu za dostavom dokumentacije, tada će biti apsolutno jasno da sudjeluju u prikrivanju, rekao je prvi čovjek demokrata u Senatu Chuck Schumer.

Predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi tek treba poslati Senatu izvješće o opozivu Trumpa.

John Bolton, "jastreb" u vanjskoj politici, smijenjen je u rujnu 2019., zbog, kako je tada rekao Trump, "razilaženja" po brojnim pitanjima.

Zastupnički dom, u kojemu demokrati imaju većinu, opozvao je predsjednika Trumpa sredinom prosinca, ali je malo vjerojatno da će Senat opozvati predsjednika, za što je potrebna dvotrećinska većina.
Republikanci imaju većinu u Senatu.

Demokrati su opozvali Trumpa zbog pritisaka na Ukrajinu da započne istragu protiv njegova političkog protivnika bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena i zbog opstrukcije napora Kongresa da istraži njegove postupke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!