21:28 / 25.12.2021.

Autor: HRT/Hina

Bombaš samoubojica raznio restoran u Kongu

DR Kongo, karta

DR Kongo, karta

Foto: Suprun Vitaly / Shutterstock

Bombaš samoubojica raznio je restoran u gradu Beniju u istočnom DR Kongu u subotu i ubio najmanje petero ljudi i sebe, potvrdio je gradonačelnik Benija. To je najnoviji napad u regiji otkako su se snage Konga i Ugande udružile protiv islamista.

- Potvrđeno je da ima smrtno stradalih. Raspoređene su sigurnosne službe i poduzete su prve mjere", napisao je glasnogovornik vlade Konga Patrick Muyaya na Twitteru, ali nije naveo broj mrtvih. Naveo je da je eksploziju u Beniju uzrokovao bombaš samoubojica. Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad.

- Petero je ubijenih u eksploziji, plus bombaš, ukupno šestero, rekao je gradonačelnik Narcisse Muteba Kashale za Reuters. Ranije je pozvao stanovnike da ostanu kod kuće zbog sigurnosti.

Reutersov novinar koji se nalazio u blizini, rekao je da je čuo eksploziju oko 19 sati, odmah nakon katoličke mise blizu glavne gradske ceste, a pratila ju je pucnjava. Na fotografijama koje kruže društvenim mrežama vidi se na desetke razbacanih zelenih stolica na cesti, a neke su rastopljene. Među njima su tri tijela, ali Reuters nije odmah mogao potvrditi autentičnost fotografija.


Kongo i susjedna Uganda pokrenuli su krajem studenog vojnu kampanju na tom području protiv Savezničkih demokratskih snaga (ADF), skupine povezane s Islamskom državom. Dužnosnici su ranije već optuživali tu skupinu za bombaške napade u regiji.

Grad Beni u lipnju su potresle dvije eksplozije - u katoličkoj crkvi i na prometnom križanju. Nitko nije smrtno stradao u tom napadu osim osumnjičenog bombaša koji je poginuo u drugoj eksploziji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!