13:08 / 13.03.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Borba protiv koronavirusa

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

U borbi s koronavirusom AstraZenecino cjepivo jedna je od glavnih tema, a cijepljenje tim cjepivom prekinula je i Italija koja, zbog novog porasta broja zaraženih, za Uskrs ulazi u novi lockdown. Stanje nije dobro ni u Brazilu, ali njihov se predsjednik, unatoč više od 2 tisuće smrtnih slučajeva dnevno, protivi zatvaranju.

Od početka pandemije u Brazilu je od bolesti izazvane koronavirusom oboljelo više od 11 milijuna ljudi, a od posljedica zaraze umrlo je gotovo 300 tisuća. U proteklom tjednu u toj južnoameričkoj državi bilo je najviše smrtnih slučajeva na svijetu, samo jučer preminulo je više od 2 tisuće ljudi.

- Situacija je zabrinjavajuća, zapravo, duboko smo zabrinuti, ne samo zbog broja slučajeva zaraze nego i zbog toga što se povećava i broj umrlih. Kako bi se smanjio prijenos bolesti, potrebne su veoma ozbiljne socijalne mjere, naglasio je Tedros Adhanom Ghebreyasus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

No, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro protivi se zatvaranju i potiče Brazilce da izlaze iz svojih domova. Istodobno, u bolničkim odjelima za intenzivnu diljem zemlje gotovo i nema slobodnih kreveta.

- Zanimljivo je, međutim, da se situacija s tim u vezi u Amazoniji poboljšava, kako val zaraze prolazi, zdravstveni sustav se oporavlja. No, prijetnja je golema u drugim dijelovima zemlje, ističe Mike Ryan, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za izvanredne situacije.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije govorio je i o obustavi cijepljenja AstraZenecinim cjepivom.

- Neke zemlje suspendirale su uporabu cjepiva AstraZenece zbog izvještaja o stvaranju krvnih ugrušaka kod pojedinaca koji su primili cjepiva iz dviju serija. Ta mjera je poduzeta iz opreza dok se ne završi cjelovita istraga. Važno je da je Europska agencija za lijekove priopćila kako nema pokazatelja povezanosti cjepiva i stvaranja krvnih ugrušaka te da se cjepivo može nastaviti koristiti dok istraga traje, rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Među zemljama koje su odlučile prekinuti cijepljenje AstraZenecinim cjepivom je i Italija. Suočena s ubrzanim širenjem koronavirusa, vlada Marija Draghija odlučila je u cijeloj zemlji uvesti opću karantenu za uskrsni vikend.

- Više od godinu dana nakon početka zdravstvene krize, nažalost, suočavamo se s novim valom zaraze, govori Mario Draghi, talijanski premijer.

Od 3. do 5. travnja Talijani će smjeti izaći iz svojih domova samo zbog posla, zdravlja ili izvanrednih situacija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!