07:44 / 07.08.2018.

Autor: Hina/HRT

Borba protiv Alexa Jonesa, zagovornika teorije urote

Foto: ilustracija, pixabay

Foto: ilustracija, pixabay

Foto: - / -

Jonesu je odsad onemogućen pristup Facebooku, YouTubeu, Appleu i Spotifyju.
Velike internetske tvrtke počele su borbu protiv američkog zagovornika teorije urote Alexa Jonesa kojemu je odsad onemogućen pristup Facebooku, YouTubeu, Appleu i Spotifyju. Te mjere dolaze nakon što su se YouTube, Facebook i Twitter mjesecima optuživali da ne čine dovoljno u suzbijanju dezinformiranja i govora mržnje.

Osnivač internetske stranice InfoWars, Alex Jones istaknuti je medijski djelatnik, a postao je poznat po izjavama i teorijama urote u vezi s pokoljem u školi Sandy Hook 2012. Jones je više puta nakon tog pokolja, u kojemu je ubijeno 26 ljudi, među kojima 20 djece, izjavio da je zločin bio insceniran. Drži da su roditelji djece ubijene u pucnjavi zapravo glumci plaćeni da odigraju jednu ulogu. Više obitelji je podiglo tužbu protiv njega, optuživši ga da takve teorije širi kako bi povećao svoje slušateljstvo i prihode.44-godišnji Teksašanin je iznosio i mnoge druge teorije urote, pa tako i onu da je američka vlada naručila teroristički napad 11. rujna, ali i neke druge. Prije nekoliko dana Facebook je povukao četiri videosnimke sa stranica povezanih s Jonesom u kojima su prekršena pravila društvene mreže o govoru mržnje i o uznemiravanju, navodi platforma u poruci objavljenoj u ponedjeljak.

Nakon toga je Alex Jones objavio na Facebooku dodatni sadržaj zbog kojeg mu je tvrtka uklonila četiri glavne stranice. To je učinila pod optužbom da "veliča nasilje" i "koristi se ružnim izrazima opisujući transrodne osobe, muslimane i imigrante", čime je prekršio interno pravilo Facebooka. Društvena mreža dodaje da ju je na taj korak potaknuo govor kojim se Jones koristio a ne njegove teze o uroti.

Godine 2015. kandidat Donald Trump je sudjelovao u emisiji Alexa Jonesa i pružio mu potporu. "Vaš ugled je nevjerojatan", rekao je tada u emisiji budući američki predsjednik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!