Borba protiv koronavirusa

23.02.2021.

13:18

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/HRT

Vozilo hitne pomoći

Vozilo hitne pomoći

Foto: Dnevnik / HRT

Dok cijeli svijet strahuje kakav bi nam razvoj situacije, kada je riječ o epidemiji, mogli donijeti novi sojevi koronavirusa i jedinu nadu ulijevaju cjepivo i mjere - zbog njihova preranog ublažavanja neki su već požalili.


U većini njemačkih saveznih država u ponedjeljak je bio prvi dan škole nakon Božića. No, je li iščekivano djelomično otvaranje došlo u pogrešnom trenutku?  

Steffen  Seibert, glasnogovornik njemačke vlade, rekao je da su prestala pozitivna kretanja koja su posljednjih tjedana davala manji broj zaraženih. 

- Sada su stope zaraze ponovno u usponu. Raste i postotak visokozaražnih, novih mutacija, dodao je.

Šest saveznih pokrajina ipak se nije odlučilo za otvaranje škola.

SAD uvjerljivo predvodi svijet po crnim brojevima. Svaki peti umrli na svijetu zabilježen je ovdje. Zvona katedrale u Washingtonu obilježila su ovaj jezivi miljokaz. Zazvonilo je pet stotina puta za 500 tisuća preminulih.

Prema mišljenju vodećeg američkog infektologa, Anthonyja Faucija SAD je toliko stradao jer je bolest izbila u trenucima golemih društvenih podjela. Ističe da posljednje studije pokazuju kako bi zbog novih sojeva virusa, cijepljenje moglo spriječiti najteže ishode, ali vjerojatno ne u potpunosti i širenje zaraze.

- Umjesto da dobijete 90 posto učinkovitosti, dobijete 72 posto, i možda oko 50 posto za južnoafričku varijantu. Ali , ako vas, a i to je ako, cjepivo zaštiti od hospitalizacije ili smrti, moglo bi ispasti da se ne riješimo ove zaraze kao, recimo, teške prehlade sa začepljenjem dišnih organa. No uz cijepljenje, ljudi barem neće umirati od ovoga, kazao je Fauci.

Predsjednik Biden predviđa da bi se SAD mogao vratiti normalnom životu oko Božića. Fauci je to djelomično potvrdio te maglovito dodao kako sve ovisi o tome "što smatrate normalnim".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!