19:44 / 15.04.2020.

Autor: I.D./Zdenka Kardum/Dnevnik/IMS/HRT

Borba s epidemijom u svijetu

Foto: REUTERS/Eduardo Munoz

Foto: REUTERS/Eduardo Munoz

Foto: - / REUTERS

Rusija je novo žarište s najvećim skokom broja novozaraženih. Ubrzava se širenje zaraze i u Japanu.
U svijetu je sada već više od dva milijuna zaraženih. Najviše ih je u SAD-u. Predsjednik Trump uskratio je financiranje Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji jer smatra da loše upravlja epidemijom. Samo prošle godine SAD joj je donirao 400 milijuna dolara, što je oko 15 posto prihoda.

Crne brojke u Sjedinjenim Državama. Ondje je najviše oboljelih i umrlih - ukupno je više od 615 000 zaraženih te više od 26 000 smrtnih slučajeva. Samo jučer umrlo je više od 2200 ljudi.

- Nastavit ćemo se boriti kako bismo izašli iz svega ovoga. To se neće dogoditi preko noći. Bit će dobrih i loših dana, rekao je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio.

- Dobivamo bitku, pobjeđujemo u ratu. Uskoro ćemo objavljivati neke vrlo dobre vijesti, izjavio je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump.

Nakon što su ga američki mediji optužili da nije pravodobno odgovorio na pandemiju izazvanu koronavirusom Donald Trump upire prstom prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i privremeno obustavlja njezino financiranje. Tvrdi - zbog pristranosti u korist Kine.

- Sada nije vrijeme za smanjivanje resursa za operacije Svjetske zdravstvene organizacije ili bilo koje druge humanitarne organizacije u borbi protiv virusa, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Rusija: gotovo 3 400 novozaraženih u posljednja 24 sata

Rusija je novo žarište s najvećim skokom broja novozaraženih, u posljednja 24 sata gotovo 3 400. Najteže je u Moskvi.

- Upravo ćemo dobiti dodatne respiratore i moderno računalo koje će nam omogućiti da napravimo potrebnu dijagnostiku za sve pacijente, izjavio je liječnik u bolnici u Moskvi Nagonin Aleksej Vladimirović.

Ubrzava se širenje zaraze u Japanu. Vlada poziva građane da ostanu kod kuće. Ministarstvo zdravstva upozorilo je da bi moglo umrijeti 400.000 ljudi.

U Južnoj Koreji održavaju se parlamentarni izbori uz jake mjere zaštite od koronavirusa.

Više doznajte u videu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!