08:23 / 07.08.2018.

Autor: HRT

Borba s najvećim požarom u povijesti Kalifornije

-

-

Foto: - / -

Dva požara koja pustoše sjever Kalifornije stvorila su zajedno u ponedjeljak najveći požar u povijesti te savezne države na zapadu Sjedinjenih Država.
Dva požara koja pustoše sjever Kalifornije stvorila su zajedno u ponedjeljak najveći požar u povijesti te savezne države na zapadu Sjedinjenih Država,  objavile su vlasti uz podatak da je spaljeno 114.800 hektara i da vatra još nije savladana.

Nazvana zajedno "požar Mondocino Complexa", dva su požara dosad spalila 114.850 hektara terena, površinu grada veličine golemoga Los Angelesa, a ugašeno je približno 30 posto, objavila je CalFire, kalifornijska služba za borbu protiv požara. Dvije osobe su smrtno stradale u požaru.

Požar Mendocino Complexa premašio je po uništenoj površini požar Thomas koji je poharao 114.078 hektara u prosincu 2017. Požar Carr, koji također hara sjeverom Kalifornije, usmrtio je sedam osoba te uništio više od 1600 zgrada, od čega tisuću stambenih. Savladan je do ponedjeljka tek u razini 45 posto, po najnovijim podacima CalFirea.

Još jedan veliki požar u regiji, Ferguson, koji je izazvao djelomično zatvaranje nacionalnog parka Yosemite, usred turističke sezone, savladan je u razini 38 posto.

Više od 14.000 vatrogasaca trenutačno se bori s raznim požarima u Kaliforniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!