Rusija nastavlja sa žestokim napadima na Doneck

09.07.2022.

20:48

Autor: Elizabeta Gojan/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Doneck

Doneck

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Nakon što je zauzela Luhansk, Rusija je nastavila sa žestokim napadima na Doneck, drugu istočnu ukrajinsku regiju čiju polovinu teritorija drže ukrajinske snage. Istodobno, Moskva gomila rezerviste u blizini ukrajinske granice, objavila je britanska vojna obavještajna služba, čime se najavljuju nove ofenzivne operacije ruskih snaga.

Laki mitraljezi spremni su na vrhu nasipa, dok se postrojba ukrajinske vojske, koja se nedavno povukla iz sada okupiranog Lisičanska, priprema za obranu nove linije fronte u borbi za Donbas.

28-godišnji Dmytro, zamjenik zapovjednika pokraj dubokog zemljanog bunkera je, prekrivenog balvanima i vrećama pijeska u blizini ceste za grad Siversk, na prvoj liniji fronta u istočnoj Ukrajini.

Naše topništvo više djeluje. I činjenica o takvoj aktivnosti čini me sretnim: imamo mogućnost obraniti se od te invazije, kaže.

Cijelim Donjeckom odjekuje topnička vatra, gusti se dim uzdiže iznad polja na kojima bi, da nije rata, trajala žetva.

Ruske snage zasad ne napreduju značajno. Ukrajinski tenkovi s borcima kreću se prema fronti, a slijede ih kamioni s balvanima za izgradnju novih obrambenih položaja.

Dvije strane razmijenjuju topničku vatru oko Bahmuta i duž ceste od tog grada do Siverska, često paleći velike požare u nepožnjevenim poljima pšenice.

- Važno je zaustaviti rusku ofenzivu u bilo kojem smjeru jer što ih prije zaustavimo, sigurnije će biti naše obitelji i domovi, kaže Dmytro.

Moskva premješta vojne rezerviste iz cijele zemlje i okuplja ih u blizini granice s Ukrajinom, najavljujući zapravo tako nove, buduće ofenzive.

Velik dio novih ruskih pješačkih postrojbi vjerojatno se raspoređuje s oklopnim vozilima MT-LB iz starih ratnih rezervi.

- Uništeno je pet skladišta streljiva u područjima sela Peršotravnjeve u Dnjepropetrovskoj oblasti, Visunska u Mikolajivskoj oblasti, Bahmutska i Siverska u Donjeckoj Narodnoj Republici, te skladište goriva za vojnu opremu u naselju Hanivka u Kirovohradskoj oblasti, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Ovo je trenutak pogotka ruske rakete u zgradu u Harkivu, ostavljajući iza sebe ruševine i golemi krater.

- Prvi podaci govore da se radi o raketi Iskander. Spašeno je dvoje, jedna od njih je dvanaestogodišnjakinja, rekao je Jevhen Vasilčenko.

Kijev je objavio video snimke zajedničke borbene suradnje topničkih i inžinjerijskih desantnih snaga, za koje tvrde da pokazuju napad na ruske tenkove. Navodno je uništeno devet ruskih tenkova.

Sedam dana u tjednu, više od 16 sati dnevno ovi Ukrajinci se prolaze vojnu obuku u Ujedinjenoj Kraljevini, u sklopu višetjednog programa koji organizira britanska vlada.

Rukovanje oružjem AK47 i SA80, osnovne vještine rada na terenu, medicinska obuka i čuvanje od mina - samo su dio vojnih vještina koje će naučiti 10.000 Ukrajinaca do kraja prve faze programa.

U regiji Donbasa separatisti koje podupire Rusija žanju žito na okupiranom ukrajinskom teritoriju usred vojne operacije koja se odvija u neposrednoj blizini.

- Naravno, radimo za Narodnu Republiku Donjeck, sve je u njezinu vlasništvu, kaže agronom Georgij Agdan.

Polja pšenice u blizini osvojenog Mariupolja nisu morala biti razminirana prije žetve, a navodno je samo mali dio poljoprivredne opreme oštećen tijekom zauzimanja ukrajinskog simbola otpora.

Inače, milijuni tona ukrajinskog žita leže u silosima bez mogućnosti izvoza zbog ruske blokade u Crnom moru. Humanitarne organizacije konstantno upozoravaju da će prekid opskrbe hranom gurnuti milijune ljudi u zemljama u razvoju u pravu glad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!