21:15 / 05.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Boris Johnson imenovao Stevea Barclayja šefom svog kabineta

Boris Johnson imenovao Stevea Barclayja šefom svog kabineta

Boris Johnson imenovao Stevea Barclayja šefom svog kabineta

Foto: Leon Neal / REUTERS

Britanski premijer premijer Boris Johnson imenovao je u subotu Stevea Barclayja za novog šefa svog kabineta, dok obnavlja tim nakon serije ostavki i skandala koji su uzdrmali njegov autoritet.

Barcley "će postati novi šef premijerova kabineta. Izravno će raditi s kolegama u vladi kako bi osigurao najbrže moguće predstavljanje i provođenje premijerove agende", navodi se u priopćenju iz Downing Streeta.

Steve Barcley bio je bivši ministar za brexit u administraciji Therese May.

Novinar Guto Harri pridružuje se Johnsonovom timu kao direktor za komunikacije. On je bio Johnsonov glasnogovornik i šef kabineta tijekom njegovog prvog mandata londonskog gradonačelnika.

- Ovaj tjedan obećao sam promjene, kako bismo mogli nastaviti posao za koji nas je britanska javnost izabrala, rekao je premijer u priopćenju.

Prije novih imenovanja, ranije ovaj tjedan ostavku su podnijeli šef kabineta britanskog premijera Dan Rosenfield, Johnsonov glavni osobni tajnik Martin Reynolds, premijerov savjetnik za komunikacije Jack Doyle i Munira Mirza, premijerova bliska suradnica koja je s njim radila 14 godina.

Johnson, koji je Konzervativnoj stranci 2019. godine donio najveću izbornu pobjedu poslije Margaret Thatcher, odbija dati ostavku nakon što su objavljene informacije o zabavama u Downing Streetu tijekom covid-19 lockdowna.

Ta otkrića postavila su pitanja o Johnsonovom često kaotičnom stilu vladanja i predstavljaju za njega najveću prijetnju otkad je preuzeo dužnost.

Ona su se samo nastavila na seriju drugih skandala.

Johnson je priznao da se u srcu Downing Streeta, koji je premijerova rezidencija i ured, trebaju riješiti problemi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!