17:00 / 23.06.2020.

Autor: I.D./HINA

Boris Johnson najavio ublažavanje mjera karantene

Foto: REUTERS/Toby Melville

Foto: REUTERS/Toby Melville

Foto: - / REUTERS

Pravilo socijalne distance vrlo je teško palo restoranima i pubovima te drugim sektorima ugostiteljske industrije, rekao je Johnson.
Britanski premijer Boris Johnson rekao je da će se pravilo distance od 2 metra promijeniti na "više od metra" od 4. srpnja kada, uslijed daljnjih popuštanja mjera zbog koronavirusa, pubovima i restoranima u Engleskoj bude dopušteno otvaranje.

- Naša dugačka nacionalna hibernacija privodi se kraju. Pravilo socijalne distance vrlo je teško palo restoranima i pubovima te drugim sektorima ugostiteljske industrije, rekao je Johnson donjem domu parlamenta.

Kasnije tijekom dana bit će objavljene upute, rekao je Johnson, naglasivši da će u njima pisati da se izbjegava sjedenje licem u lice i prilagođavanje smjena kako bi zaposlenici radili u odvojenim timovima.

Dok je najavio olakšavanje mjera, Johnson je rekao da bi se "ljudi trebali ponašati odgovorno."

- Kina i muzeji će se otvoriti zajedno s knjižnicama, crkvama, hotelima i prenoćištima. Međutim, noćni klubovi, teretane, spa centri, kozmetički saloni, bazeni, vodeni parkovi i kasina će ostati zatvoreni, rekao je premijer.

Johnson je rekao da se mjere odnose na Englesku. Škotska, Wales i Sjeverna Irska imaju svoje mjere.

Na odvojenoj konferenciji za medije, škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da će pravilo socijalne distance od 2 metra ostati na snazi u Škotskoj dok ne dođe izvješće savjetodavnog vijeća 2. srpnja.

Britanija je u ponedjeljak imala najniži dnevni broj smrtnih slučajeva od koronavirusa od sredine ožujka, s 15 smrti zabilježenih u posljednja 24 sata, prema ministarstvu zdravstva. To je bilo prvi puta u nekoliko mjeseci da je u zemlji zabilježeno manje od 1000 zaraza dnevno.

Velika Britanija je europska zemlja koja je najsnažnije pogođena pandemijom, s 42.600 smrtnih slučajeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!