Johnson odbacuje pozive da prijelazni premijer preuzme vlast

08.07.2022.

13:24

Autor: M.M./Hina/HRT

Boris Johnson sa suprugom Carrie

Boris Johnson sa suprugom Carrie

Foto: Stefan Rousseau / Reuters

Britanski premijer Boris Johnson odbija pozive da vlast preuzme prijelazni premijer, dan nakon što je najavio da će zbog brojnih skandala odstupiti s čela vlade.

Sve više visokih dužnosnika njegove Konzervativne stranke poziva Johnsona da odmah odstupi s dužnosti premijera i da ne čeka izbor novog stranačkog čelnika.

Bivši premijer John Major je među onima koji traže da prijelazni premijer postane Johnsonov zamjenik Dominic Raab.

No, Downing Street je u petak objavio da Johnson neće otići prije izbora novog čelnika konzervativaca.

- Premijer se ponaša u skladu sa zakonom, rekao je Johnsonov glasnogovornik. Ostaje premijer do izbora novog stranačkog čelnika i vlada nastavlja raditi do toga trenutka, dodao je.

Neki zastupnici boje se ljetnog kaosa ako Johnson ostane u Downing Streetu, dok se odvija izbor novog šefa stranke koji bi mogao trajati tjednima, pa i mjesecima.

Johnson otkazao vjenčano slavlje u službenoj rezidenciji

Boris Johnson i njegova supruga Carrie mijenjaju mjesto planiranog vjenčanog slavlja, rekao je u petak jedan premijerov saveznik, negirajući tvrdnje da zbog proslave vjenčanja Johnson ne želi otići s mjesta britanskog premijera. 

List Mirror izvijestio je u četvrtak da je Johnson, koji je rekao da će dati ostavku, želio ostati premijer još nekoliko mjeseci djelomično zato što je planirao organizirati zabavu u svojoj službenoj rezidenciji u Chequersu kasnije ovog mjeseca kako bi proslavio svoje vjenčanje.

Premijerov saveznik rekao je pod uvjetom da ostane anoniman da je "krajnje smiješno sugerirati" da je planirano vjenčano slavlje razlogom da Johnson privremeno ostane na dužnosti. Zabava se neće održati u Chequersu.

Upitan o izvješću u četvrtak, glasnogovornik Downing Streeta je rekao: Premijer ima snažan osjećaj dužnosti i nastavit će služiti svojoj zemlji dok ne bude postavljen novi čelnik, isključivo kako bi nastavio svoju obvezu prema javnosti.

Uz svoju službenu rezidenciju u Downing Streetu 10 u Londonu, britanski premijeri tradicionalno koriste Chequers, englesku ladanjsku kuću iz 16. stoljeća sjeverno od glavnoga grada, kao osobno utočište na selu, mjesto za ugošćavanje svjetskih vođa i povremeno za organiziranje zabava.

Johnson se oženio s Carrie (34) prošle godine na skromnoj, tajnoj ceremoniji u Westminsterskoj katedrali u središtu Londona usred pandemije koronavirusa.

Svadbeno slavlje u Chequersu bilo je planirano za 30. srpnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!