21:28 / 07.09.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Boris Johnson povećava poreze zbog krize u zdravstvu

Britanski premijer Boris Johnson

Britanski premijer Boris Johnson

Foto: Toby Melville / REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson predstavio je planove za povećanje poreza radnicima, poslodavcima i nekim ulagačima radi ublažavanja krize zdravstvenog i sektora socijalne skrbi. Tim je planovima je prekršio izborno obećanje i izazvao bijes stranačkih kolega.


Johnson je, nakon što je uložio golema sredstva u borbu protiv epidemije bolesti COVID-19, odustao od izbornog obećanja kojim se obvezao sanirati krizu sustava socijalne skrbi čiji će se troškovi, kako se predviđa, zbog starenja stanovništva u iduća dva desetljeća udvostručiti. Također je obećao da će nadoknaditi kašnjenja u zdravstvu, s obzirom na to da su, zbog preusmjeravanja svih resursa državnog zdravstvenog sustava u borbu protiv covida, milijuni ljudi mjesecima čekali na red za preglede i liječenje. 


- Pogriješio bih kad bi rekao da možemo oporavak financirati bez donošenja teških, ali odgovornih odluka o tome kako pronaći potrebna sredstva, rekao je Johnson obraćajući se parlamentu.


Povećanje poreza za zdravstveno i socijalno osiguranje 


Ne obazirući se na zabrinutost svoje stranke, Johnson je predstavio novi plan prema kojem će se stopa poreza za zdravstveno i socijalno osiguranje, koje plaćaju i radnici i poslodavci, povećati za 1,25 posto. Tim će se povećanjem, kako je rekao, tijekom iduće tri godine prikupiti 36 milijardi funti.


Johnson je pokušao ublažiti bijes svoje stranke, koja je već desetljećima poznata po tome što zagovara niske poreza. Neki zakonodavci strahuju da će zbog ovih povećanja konzervativci izgubiti podršku na izborima 2024.


Johnson je kasnije rekao da nije htio daljnja povećanja poreza, ali je i odbio potpuno isključiti tu mogućnost.


Kazao je kako je potrebna dugoročna reforma kako bi se popravilo stanje u sustavima skrbi za starije i osoba s invaliditetom.


- Priznajem da ovime kršim svoj politički program, no ne činim to olako. Globalna pandemija nije bila ni u čijem planu i programu, poručio je Johnson.


Ministrica rada i mirovinskog sustava u Johnsonovoj vladi, Therese Coffey, rekla je kasnije da država iduće godine neće povećati iznos mirovine kako bi ga uskladila s plaćama. Time je prekršeno još jedno izborno obećanje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!