07:25 / 03.05.2020.

Autor: HRT/Hina

Boris Johnson: Vlada je imala plan u slučaju moje smrti

Foto: REUTERS/Hannah McKay

Foto: REUTERS/Hannah McKay

Foto: - / REUTERS

" Imali su strategiju kako se nositi u slučaju scenarija smrti Staljinovog tipa".
U intervjuu za nedjeljni broj časopisa The Sun britanski premijer Boris Johnson otkrio je da je vlada pripremila plan u slučaju njegove smrti kada mu se stanje pogoršalo dok se prošlog mjeseca na intenzivnoj skrbi borio protiv Covida-19.

- Imali su strategiju kako se nositi u slučaju scenarija smrti Staljinovog tipa, rekao je Johnson za The Sun. "Bio je to težak trenutak, neću poricati", dodao je.

Nakon otpuštanja iz St Thomasa bolnica je objavila da im je bilo drago brinuti se za premijera, ali nisu iznosili detalje o težini njegove bolesti, osim da se liječio na intenzivnoj njezi.

Johnson se vratio na posao u ponedjeljak, mjesec dana nakon što je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus.

U izolaciji u Downing Streetu 55-godišnji premijer bio je od kraja ožujka, no početkom travnja je prebačen u londonsku bolnicu St Thomas gdje je bio podvrgnut liječenju kisikom, a tri noći je proveo na intenzivnom liječenju.

Johnson i njegova zaručnica Carrie Symonds u subotu su objavili da će se njihov tek rođeni sin zvati Wilfred Lawrie Nicholas, u čast djedova, ali i dvojice liječnika za koje su rekli da su spasili Johnsonov život.

- Liječnici su imali sve vrste dogovora o tome što učiniti ako stvari pođu po zlu, rekao je Johnson. Loš trenutak, kazao je, bio je kada je postojalo 50 posto vjerojatnosti da će mu niz dušnik morati "gurati cijev".

Škole u Engleskoj i Walesu mogle bi se otvoriti 1. lipnja

Velika Britanija mogla bi otvoriti osnovne škole u Engleskoj i Walesu 1. lipnja, prema planu premijera Borisa Johnsona, izvijestio je list Telegraph.

Pčekuje se da će Johnson otkriti vladin plan izlaska iz blokade uzrokovane koronavirusom u obraćanju naciji iduće nedjelje, pišu novine, a prenosi Reuters.

Istovremeno Sunday Times je objavio da će vlada potaknuti otvaranja gradilišta, popustiti pravila o aktivnostima na otvorenom prostoru i pozvati građane da u pokrivaju lica u javnom prijevozu.

Johnson bi idućeg tjedna trebao predstaviti mjere kako bi peto najveće svjetsko gospodarstvo moglo proraditi i spremno dočekati drugi val epidemije, navodi Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!