01:52 / 08.02.2021.

Autor: HRT/Hina

Borrell: Moskva odbija dijalog, EU mora poduzeti daljnje korake

Borrell se vratio iz Rusije

Borrell se vratio iz Rusije

Foto: Arhivska fotografija, Kay Nietfeld / DPA/PIXSELL

Nakon povratka iz Moskve Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, kazao je da je vrlo zabrinut zbog odbijanja ruskih vlasti da uspostave "konstruktivniji" dijalog s EU-om. Pozvao je europske čelnike da poduzmu "daljnje korake", uključujući mogućnost sankcija.

Ministri vanjskih poslova EU-a trebaju se sastati 22. veljače kako bi odlučili što dalje nakon Borrellova posjeta Moskvi od 4. do 7. veljače i razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom tijekom kojega je Kremlj odbio zahtjev europskih čelnika za oslobađanje oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog iz pritvora i izgona trojice diplomata EU-a iz Rusije.Odluka o uvođenju sankcija donosi se jednoglasno na prijedlog država članica. Čelnik europske diplomacije ne može ništa predlagati već samo dati preporuku, što je i učinio u svom izvješću o posjetu.

- Vratio sam se u Bruxelles veoma zabrinut za budućnost razvoja ruskog društva i za geostrateške odluke Rusije. Moj susret s ministrom Lavrovom i poruke koje su ruske vlasti poslale u prigodi tog posjeta potvrdile su da se Europa i Rusija udaljavaju. Čini se da se Rusija postupno odvaja od Europe i na demokratske vrijednosti gleda kao na egzistencijalnu prijetnju, istaknuo je Borrell.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!