Borrell najavio obnovu pregovora s Iranom u idućim danima

25.06.2022.

14:19

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Josep Borrell

Josep Borrell

Foto: Majid Asgaripour/WANA / via Reuters

Šef europske diplomacije Josep Borrell objavio je u Teheranu da će se "tijekom sljedećih dana" obnoviti pregovori Irana i velikih sila o nuklearnom pitanju.

- Moj je posjet imao za glavni cilj slomiti sadašnju dinamiku, a to je dinamika eskalacije i izvući pregovore iz slijepe ulice, rekao je Borrell na konferenciji za novinare.

Potom je objavio da će doći do obnove pregovora u Beču "tijekom sljedećih dana", nakon prekida od više od tri mjeseca.

- Prošlo je tri mjeseca i moramo ubrzati rad. Vrlo sam sretan zbog odluke koja je donesena u Teheranu i Washingtonu, rekao je Borrell.

Iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da će neizravni pregovori Irana s SAD-om o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. početi uskoro.

- Spremni smo obnoviti pregovore sljedećih dana. Ono što je važno Iranu je da dobije punu gospodarsku korist iz sporazuma iz 2015., rekao je Amirabdolahian, dodajući da je imao "dugi, ali pozitivni sastanak " s Borrellom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!