Borrell se u Jordanu sastao s iranskim kolegom

20.12.2022.

13:30

Autor: HRT/Hina/AFP

Josep Borrell

Josep Borrell

Foto: Izvor: / Shutterstock

Šef europske diplomacije Josep Borrel rekao je da je od svojeg iranskog kolege Hoseina Amir-Abdolahiana na sastanku u Jordanu zatražio da Iran prekine represiju nad prosvjednicima i pružanje vojne potpore Rusiji. Sastanak, prvi na toj razini između dviju strana od kolovoza, dogodio se na margini regionalnog samita na Mrtvom moru. Dogodio se u trenutku kada su pregovori o iranskom nuklearnom programu između Teherana i velikih sila u zastoju.

Europski koordinator za te pregovore koji se vode u Beču Enrique Mora i glavni iranski pregovarač Ali Bagheri također su sudjelovali na sastanku, izvijestila je agencija Irna.

- Neophodan sastanak s iranskim ministrom... u vrijeme pogoršanja odnosa između EU-a i Irana, tvitao je Borrell. Istaknuo sam da odmah treba prekinuti pružanje vojne potpore Rusiji i internu represiju u Iranu, dodao je.

EU je prošli tjedan uveo novu seriju sankcija Teheranu zbog represije nad sudionicima prosvjeda koji potresaju zemlju od smrti u pritvoru sredinom rujna mlade Iranke kurdskog podrijetla.

Amir-Abdolahian je "osudio pristup zapadnih zemalja koji se sastoji u podupiranju pobunjenika i nametanja ilegalnih sankcija" njegovoj zemlji "pod lažnim izgovorom zaštite ljudskih prava", priopćilo je njegovo ministarstvo.

EU je sankcionirao proizvođače dronova i zapovjednike iranskog ratnog zrakoplovstva koje optužuje da su upleteni u prodaju dronova Rusiji koja ih koristi u ratu u Ukrajini.

Teheran tvrdi da nikada nije poslao Rusiji oružje za korištenje u tom sukobu, a Amir-Abdolahian poručio je da je njegova zemlja spremna riješiti sve nesporazume... s ukrajinskom stranom, po priopćenju.

Borrell je rekao da su dvije strane dogovorile da će održavati otvorenima komunikacijske kanale i obnoviti nuklearni sporazum.  S tim u vezi, iranski dužnosnik savjetovao je Europljanima da usvoje konstruktivan i realističan pristup.

Iran i velike sile pokrenuli su u travnju 2021. u Beču pregovore o obnovi iranskog nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015. koji je jamčio civilni karakter iranskog nuklearnog programa. No pregovori su u zastoju. Zapeli su na pitanju prisustva tragova obogaćenog urana na tri lokacije za što Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) traži objašnjenja.

Izaslanstvo IAEA-e sastalo se u ponedjeljak s dužnosnicima u Iranu, među kojima je bio Mohamad Eslami, čelnik iranske Organizacije za atomsku energiju, po iranskoj agenciji Isni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!