Hrvatska odbila demarš BiH; Pantovčak sve odbacuje kao laž

14.09.2022.

14:42

Autor: V.K./HRT/Hina

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Bošnjački političari, vjerske organizacije i nevladine udruge obrušile su se u srijedu na hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića zbog toga što je navodno rekao da u Srebrenici nije bilo genocida, što je predsjednikov ured odbacio kao laž. Zbog neutemeljnih optužbi na račun predsjednika Milanovića da je negirao genocid u Srebrenici, hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić odbio je u srijedu primiti demarš koji je Hrvatskoj ranije tijekom dana uputila ministrica vanjskih poslova te zemlje Bisera Turković. 

- To je laž, a laži ne želimo komentirati, odgovorio je predsjednikov ured o navodnoj Milanovićevoj izjavi na sastanku Procesa Brdo-Brijuni prošloga vikenda u Brdu kod Kranja.

Prethodno su neki srbijanski i mediji u BiH, pozivajući se na neimenovane izvore, objavili da je Milanović na ručku sa sudionicima regionalnog summita u Sloveniji nedavno rekao da "postoje razne vrste genocida, a u Srebrenici nije bio genocid" nad Bošnjacima u ljeto 1995.

Nakon pada zaštićene UN-ove zove Srebrenice, srpske snage pobile su više od 8000 bošnjačkih muškaraca i mladića. Taj je zločin u više presuda međunarodnih sudova okarakteriziran kao genocid. To je i najteži masovni zločin počinjen na tlu Europe nakon okončanja Drugog svjetskog rata.

Prije nego što je Pantovčak reagirao, mnogi su u BiH burno reagirali na ono što se pripisalo Milanoviću.

Islamska zajednica u BiH je navela kako je negiranje genocida uvreda za žrtve, a ponajprije majke Srebrenice te predstavlja potporu 'počiniteljima i politikama koje tu ideologiju i danas baštine'.

Zabrinjavajućim su ocijenili da je negiranje genocida u Srebrenici dosad dolazilo samo iz srpskih nacionalističkih krugova koji su za njega odgovorni i koji nastoje sačuvati rezultate zločina.

- Zabrinjavajuća pojava je da sada otvoreno negiranje genocida dolazi i od predsjednika jedne države koja je članica EU-a, naročito kada znamo da je ona bila jedna od strana u međunarodnom oružanom sukobu i da je imala ulogu u presuđenom udruženom zločinačkom poduhvatu na teritoriji BiH, navodi se u priopćenju Islamske zajednice.

Milanovića zasuli uvredama

Udruga "Majke enklave Srebrenica i Žepa" u otvorenom pismu Milanoviću navodi kako je žalosno da 'vrijeđa žrtve genocida i majke Srebrenice' i da zbog toga više nije dobrodošao u Srebrenicu.

- Poruke koje sada šaljete u 21. stoljeću, kada je sva civilizacija osudila genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, govori da ste nacionalist i nedorastao političar u današnjoj Europi, navodi udruga.

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić govori o Milanoviću kao "političkom Frankenštajnu, licemjeru i osobi niskih moralnih i ljudskih kvaliteta čije se kočijaško političko djelovanje odigrava u trokutu makijavelizma, bosnofobije i islamofobije".

Milanovića "poslije ovakve ultranacionalističke i nihilističke izjave jednostavno treba prezreti, institucionalno i personalno. I trajno", rekao je Zvizdić u priopćenju.

Ravnatelj Memorijalnog centra Potočari Srebrenica Emir Suljagić na Twitteru je psovao majku Milanoviću i rekao da upravo zbog takvih istupa nikada neće dopustiti izmjenu Izbornog zakona u BiH koji traže službeni Zagreb i bosanskohercegovački Hrvati kako bi se spriječilo da ih na izborima u listopadu preglasaju brojniji Bošnjaci. 

Hrvatski veleposlanik nije prihvatio demarš BiH

Zbog neutemeljnih optužbi na račun predsjednika Milanovića da je negirao genocid u Srebrenici, hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić odbio je primiti demarš koji je Hrvatskoj ranije tijekom dana uputila ministrica vanjskih poslova te zemlje Bisera Turković.

U priopćenju dostavljenom Hini, navodi se kako je veleposlanik Sabolić tijekom današnjeg sastanka u ministarstvu vanjskih poslova BiH odbio primiti prosvjednu notu zbog navodnih izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o Srebrenici.

Veleposlanik je odbio primiti prosvjednu notu čiji se ton i sadržaj temelji isključivo na ničim potkrijepljenim tvrdnjama, a koje su i iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske označene kao laži", stoji u reagiranju. 

Hrvatskoj demarš MVP BiH zbog navodnog negiranja genocida

"Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava najoštrije osude izjave predsjednika Republike Hrvatske gospodina Zorana Milanovića, od 12. rujna 2022. godine, a u kojima je, tijekom radnog ručka na summitu Brdo Brijuni, negirao genocid u Srebrenici", navodi Turković u prosvjednoj noti.

Ministrica Turković, ujedno visoka dužnosnica vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u pismu je podsjetila da su u više presuda Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju te Europski sud pravde utvrdili postojanje genocida u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

"Uvjereni u poziciju Republike Hrvatske u pogledu poštovanja međunarodnog prava, presuda i poštivanja najviših standarda ljudskih prava i očuvanja dobrih uzajamnih odnosa, zahtijevamo hitno povlačenje izjava, kao i ispriku obiteljima žrtava genocida u Srebrenici", stoji u demaršu ministarstva vanjskih poslova BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!