Bošnjačke organizacije izlaze zajedno na manjinske izbore, 7. svibnja

19.03.2023.

13:37

Autor: V.K./HRT/Hina

Bošnjačke organizacije zajedno na izborima

Bošnjačke organizacije zajedno na izborima

Foto: - / Shutterstock

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i Bošnjačka nacionalna zajednica za Zagreb i Zagrebačku županiju (BNHZ Zagreb) najavili su u nedjelju zajednički izlazak na manjinske izbore, koji se održavaju 7. svibnja. 

Na skupu Snagom zajedništva to su najavili predsjednici tih organizacija, Armin Hodžić i Adis Keranović.

Odlučili smo na zajednički izlazak na izbore, već smo više manje složili listu od 25 kandidata, istaknuo je Keranović (BNHZ Zagreb) obraćajući se prisutnima.

Hodžić (BNV) je istaknuo kako je riječ o prijelomnom trenutku za Bošnjake u Zagrebu, ali i diljem Hrvatske, dodavši da je lista kandidata "simbioza volje i želje" da bošnjačka zajednica prosperira u društvu.

Obojica su pozvali na izlazak na manjinske izbore, na kojima pripadnici nacionalnih manjina biraju članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina. Ta vijeća se biraju u gradovima i općinama u kojem pripadnici pojedine manjine čine najmanje 1, 5 posto stanovništva, u gradovima i općinama u kojima živi više od 200 pripadnika pojedine manjine te u županijama u kojima ih živi više od 500.

Hodžić: Bošnjaci bi trebali imati vlastitog predstavnika u Saboru


Hodžić se osvrnuo i na zastupljenost Bošnjaka u Hrvatskom saboru, smatra da bi trebali imati samostalnu izbornu jedinicu i samostalno birati svog zastupnika. Po svim parametrima: brojnošću u Hrvatskoj, sudjelovanjem u Domovinskom ratu, kao i drugim segmentima, dali su dovoljno ovom društvu da bi imali razloga za to, kazao je.

Bošnjaci biraju zastupnika zajedno sa albanskom, crnogorskom, makedonskom i slovenskom nacionalnom manjinom. Hodžić je istaknuo da ih je svih u Hrvatskoj ukupno 53.000, dok istovremeno postoje neke izborne jedinice s tek 10.000 birača.

Ne smijemo biti obeshrabreni, istaknuo je najavivši da će o toj inicijativi razgovarati s nadležnim državnim institucijama, u sklopu najavljene izmjene izbornih jedinica u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!