Božićne poruke sa svih strana svijeta

19:23 / 25.12.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT

Božićne poruke sa svih strana svijeta

Božićne poruke sa svih strana svijeta

Foto: Dnevnik / HTV

Božićne poruke stižu sa svih strana svijeta. U susjednoj Bosni i Hercegovini opterećenoj snažnom političkom krizom vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić zaključuje kako je važno da kršćani shvate da njihovo dostojanstvo ne ovisi o državi, velikim silama i politici - jer im dostojanstvo daje Bog.

Polnoćka, prva liturgija Božića koja se slavi u noći Isusova rođenja, tradicija je u Bosni i Hercegovini. Ni sinoć nije bilo drukčije. Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pozvao je vjernike da ne klonu duhom u teškim vremenima i snagu za suočavanje sa sadašnjim izazovima potraže u obnovi svoga dostojanstva, ali i praštanju i pomirenju.

U crkvama i katedralama u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Bihaću, Bijeljini, Zenici katolici su se, zbog izvanredne epidemiološke situacije, okupili na misi koja je počela u 21 sat.

- Ne dopustimo da nas nikakvi ovozemaljski idoli i demagozi tako zarobe da se njih više strašimo i da im se pokoravamo nego malom božasnkom djetetu, Božiću, poručio je predsjednik Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica.

Palestinski kršćani nisu mogli na Zapadnu obalu

Mnogi palestinski kršćani u Pojasu Gaze ostali su razočarani zbog odbijanja Izraela da im za Božić odobri ulazak na Zapadnu obalu, ali to nije umanjilo njihovu radost blagdanskog okupljanja. Na Zapadnoj obali kršćani imaju brojna mjesta štovanja. Među njima je, naravno, i ono biblijskog rođenja Isusova - Betlehem.

Ondje, u bazilici Rođenja Isusova, na božićnoj jutarnjoj službi koju je predvodio latinski patrijarh Jeruzalema - nadbiskup Pierbattista Pizzaballa, najviši katolički svećenik u Svetoj zemlji, okupile su se stotine vjernika, ne i stranih hodočasnika. Izrael, koji kontrolira kretanje prema Zapadnoj obali i iz nje, praktički je, na gotovo dvije godine, obustavio strani turizam otkako je počela pandemija.

Uobičajeno, na sam Božić, na plaži Bondi, u Sydneyu slavi se na suncu. Neki Britanci, zaglavljeni u Australiji zbog pandemije, rado se druže s prijateljima na pijesku i vrućini, umjesto u domovini, Engleskoj - na hladnoći.

Prvi Božić Elizabete II. bez princa Philipa

Članovi britanske kraljevske obitelji, predvođeni princom od Walesa i njegovom suprugom, vojvotkinjom od Cornwalla, bili su na božićnoj službi u kapeli St. George's u Windsoru. Vjeruje se da je 96-togodišnja kraljica odlučila ne pridružiti im se iz opreza zbog pandemije. No, božićnu čestitku uputila je i ove godine. Očekivano, nije bila uobičajena.

- Iako je vrijeme velike sreće i veselja za mnoge, Božić može biti težak za one koji su izgubili najmilije. Ove godine pogotovo razumijem i zašto. Ali život se, naravno, sastoji od konačnih rastanaka kao i prvih susreta; i koliko god meni i mojoj obitelji moj voljeni Philipp nedostaje, znam da bi želio da uživamo u Božiću, , poručila je.

Ovo je prvi Božić Elizabete II. bez supruga, princa Philipa, koji je preminuo u 99. godini, u travnju.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!