Božinović za HTV: Ulazak u Global Entry reputacijski je važan za Hrvatsku

20.04.2023.

Zadnja izmjena 19:30

Autor: HRT/D.M./Hina/Branka Slavica/Dnevnik

Božinović za HTV

Božinović za HTV

Foto: HTV / HRT

Povodom ulaska Hrvatske u program Global Entry, potpredsjednik Vlade Davor Božinović u Washingtonu se proteklih dva dana sastao i s predstavnicima Bijele kuće, Kongresa, Pentagona, američkog Državnog tajništva, Uprave za suzbijanje droga. Dogovoreni su konkretni oblici suradnje - od zaštite granica i suzbijanja kriminaliteta droga do podupiranja eurointegracija u jugoistočnoj Europi. Sinoćnjom ceremonijom Hrvatska je i svečano primljena u program koji njezinim građanima omogućuje jednostavniji ulazak u SAD ako dobiju status "putnika od povjerenja".


Susret s upraviteljicom DEA-e 


Ministar Davor Božinović posjetio je američko Ministarstvo domovinske sigurnosti, Državno tajništvo i Agenciju za suzbijanje kriminaliteta droga (DEA). Poručio je kako Hrvatska i SAD žele dodatno unaprijediti suradnju kroz napredno partnerstvo pri čemu američka strana Hrvatsku vidi kao predvodnika i model za suradnju s drugim europskim državama.

Istaknuo je kako je na sastanku s upraviteljicom DEA-e Anne Milgram iskazana velika zahvala za kvalitetnu suradnju s hrvatskom policijom te je dogovoreno jačanje sigurnosne suradnje s državama jugoistočne Europe u borbi protiv trgovanja drogom.

Fentanil nova smrtonosna opasnost


Milgram je pritom naglasila posebnu zabrinutost zbog sve veće zlouporabe fentanila, nove pošasti na američkom narko tržištu od koje dnevno umire čak tristotinjak ljudi. Riječ je o do sada najopasnijoj i najbrže rastućoj sintetičkoj drogi koja je čak 50 puta jača od heroina i može izazvati trenutnu ovisnost, kazala je Milgram.

SAD žele surađivati s Hrvatskom kako se ta sintetička droga ne bi počela širiti na području Hrvatske i EU. Primijećeno je da se primjese fentanila stavljaju i u ostale vrste od ranije prisutnih opijata. Iako na američko tržište stiže iz zemalja Južne Amerike suptance za njegovu izradu dolaze s azijskog tržišta, dodala je Milgram.

- Borba protiv organiziranog kriminaliteta droga ne može se voditi lokalno ni regionalno već globalno, kazao je Božinović. Dodao je da s obzirom na raširenost krijumčarenja droga nisu dovoljne nacionalne ni regionalne strategije već se ta borba može učinkovito voditi jedino kroz međunarodnu suradnju.

Sastanak u Ministarstvu domovinske sigurnosti


O tome je bilo riječi i na sastanku sa zamjenikom tajnika američkog Ministarstva domovinske sigurnosti John Tienom s kojim je Božinović, osim o učvršćivanju sigurnosnog partnerstva Hrvatske i SAD-a, razgovarao i o pružanju daljnje pomoći ratom pogođenoj Ukrajini.

Zajednička pomoć Ukrajini


Nastavak suradnje oko pomoći Ukrajini bila je i jedna od tema sastanka s pomoćnikom državnog tajnika za Europu i Euroaziju Dereckom Hoganom i posebnim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Američka strana cijeni sve što je Hrvatska vlada dosada učinila za - Ukrajinu kroz vojnu, tehničku i humanitarnu pomoć, uključujući i inicijative o podršci ukrajinskim braniteljima i razmiranju oko čega Ukrajina i Hrvatska zajednički planiraju međunarodnu konferenciju u Hrvatskoj u listopadu ove godine, zaključio je Božinović.

'Čim prije formirati vladu Federacije BiH'


Što se tiče podupiranja nastojanja vezanih uz europske integracije u jugoistočnoj Europi Božinović je kazao kako je na razgovorima u State Departmentu istaknuto zajedničko stajalište da čim prije treba formirati vladu Federacije BiH.

Božinović je rekao da hrvatska strana ima velika očekivanja od suradnje s novim sastavom vijeća ministara. Istaknuo je i predvodničku ulogu Hrvata u BiH u intenziviranju približavanja te države Europskoj uniji što je smjer koji podržava i američka administracija.

Na sastanku je, zaključio je, istaknuta i nužnost nastavka energetskih projekata koji uključuju i BiH pri čemu Hrvatska i SAD podržavaju izgradnju južne poveznice kojom bi plin preko Hrvatske dolazio na tržište BiH.

Global Entry, potvrda snažnih odnosa Hrvatske i SAD-a


Hrvatska je Amerikancima pouzdan partner i sigurna zemlja i od jučer je 15. država koja je ušla u američki program "Global Entry". Iz Europe tu su još Njemačka, Švicarska, Velika Britanija i Nizozemska.

- Ovo je posljednji u nizu uspjeha hrvatske Vlade, što je počelo predsjedanjem Europske unije u 2020., nastavilo se ulaskom u Visa Waiver program 2021., ulaskom u Schengensku zonu ranije ove godine i naravno sada ulaskom u Global Entry program. 
Global Entry i Visa Waiver programi najdraži su mi od svih na kojima naša agencija radi. Olakšavanje putovanja i pružanje sigurnosti temelj su onog čime se Ministarstvo domovinske sigurnosti i Carinska i granična kontrola bave. Ovi su programi mogući samo zahvaljujući partnerima poput Hrvatske koja se u stanju pridružiti programu zahvaljujući napornom radu i iznimnom vodstvu. Ulazak u ovaj program potvrđuje snažne i bliske odnose između SAD- i Hrvatske, izjavio je pomoćnik državnog tajnika za međunarodne poslove Ministarstva domovinske sigurnosti Robert Paschal. 

- Global Entry je program američke carine i zaštite granica koji omogućuje ubrzanu carinsku kontrolu za putnike koji predstavljaju nizak rizik nakon dolaska u SAD. Sudionici programa u Ameriku ulaze kroz automatizirani kiosk na odabranim aerodromima. Članovi ovog programa na specijaliziranim kioscima pokazuju svoje putovnice, ili „zelenu kartu“, te prolaze kroz provjeru prepoznavanja lica. Kiosk putniku izdaje tranzicijsku potvrdu, nakon čega putnik odlazi po svoju prtljagu. Putnici moraju biti ranije potvrđeni za Global Entry program. Svi podnositelji zahtjeva prolaze kroz rigoroznu provjeru i intervju prije izdavanja potvrde. Global Entry program ubrzava ulazak u SAD-e, ali potvrđeni članovi i dalje mogu biti nasumce odabrani za dodatnu kontrolu. Svaka zloporaba kriterija programa pri ulasku u SAD-e može završiti otkazivanjem članstva u programu, dodao je voditelj programa Global Entry Rafael Henry

- Zamislite hrvatske građane kada nakon puta koji traje oko 11 sati dođu u SAD. Naravno da ne žele dugo čekati u redu kako bi prošli carinsku kontrolu. Program Global Entry omogućuje im ubrzani ulazak u Ameriku, rekao je Henry. 

Novo poglavlje 


Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, za HRT rekao je da Hrvatska i Amerika tradicionalno imaju dobre odnose, ali da je sada otvoreno novo poglavlje.

- Mogu ocijeniti da su naši odnosi izuzetni ne samo zbog toga što smo treća članica Europske Unije koja je ušla u Global Entry što je reputacijski važna stvar za Hrvatsku, za to kako Hrvatsku vide u Americi već i za brojna druga pitanja gdje moramo zajednički raditi, a prije svega na onima sigurnosnog karaktera, dodao je. 

Situacija u BiH


Božinović je kazao kako je fokus Amerike na jugoistok Europe sada još veći. 


- Mi smo na svim razgovorima u ovim institucijama uključujući i State Department razgovarali o situaciji u BiH i tu dijelimo temeljna zajednička stajališta. I Hrvatska i Amerika žele da se vlada Federacije sastavi čim prije, mi gledamo na suradnju s Vijećem ministara kao važnu za Hrvatsku i BiH. Naravno i sva ona pitanja koja su bitna i za sigurnost Hrvatske i za sigurnost BiH uključujući energetska pitanja, objasnio je Božinović. 


Suradnja s Agencijom za suzbijanje kriminaliteta droga


Ministar Davor Božinović posjetio je i Agenciju za suzbijanje kriminaliteta droga (DEA).


- To je bila prilika da rekapituliramo sve što smo do sada zajedno napravili, a napravili smo puno pogotovo u razotkrivanju određenih kriminalnih skupina. Ta suradnja je na vrlo visokoj razini, Hrvatska je i tu najpouzdaniji američki partner, kazao je. 


Žrtve holokausta 


Ministar je prilikom posjeta bio pozvan i na komemoraciju i obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta. 


- Ja sam imao cijeli niz razgovora upravo posvećenih tom pitanju. Hrvatska je i tu dosljedna na međunarodnoj razini, a danas sam imao priliku vidjeti koliko je duboko ukorijenjen taj identitet sjećanja na Holokaust ovdje u Americi, rekao je.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!