13:04 / 12.07.2018.

Autor: HRT

Božinović: Štitimo granice, ali smo i solidarni

-

-

Foto: - / -

U Innsbrucku traje dvodnevni neformalni sastanak ministara unutarnjih poslova država Europske unije.
U Innsbrucku traje dvodnevni neformalni sastanak ministara unutarnjih poslova država Europske unije. Glavna tema je migrantska kriza, a u središtu rasprave su njemački ministar Horst Seehofer i talijanski Matteo Salvini koji se zauzimaju za pooštravanje useljeničke politike.

Na sastanku je i hrvatski ministar Davor Božinović, koji je istaknuo da je Hrvatska za jačanje granica i sprečavanje ilegalnih migracija. Stajalište Hrvatske je da ćemo kao i do sada štititi svoje granice. Nećemo dopuštati ilegalne migracije, a istodobno pokazujemo humanost i solidarnost s onima koji stvarno trebaju pomoć, kazao je Božinović.

Odgovarajući na pitanje o trgovini ljudima u Hrvatskoj, kazao je da se mi s time nosimo, suočavamo. Ove godine smo već 194 slučaja zabilježili, uhitili počinitelje. Jačamo svoje aktivnosti sa susjednim zemljama, dodao je Božinović. Ministri su na sastanku iznosili svoje stavove nakon što je Europsko vijeće 28. lipnja donijelo zaključke vezano za sveobuhvatniji pristup rješavanju migrantske krize na razini Europske unije. Europsko vijeće ponovno će se sastati u listopadu pa ministri i Komisija do tada trebaju pripremiti konkretnije prijedloge oko onoga oko čega će biti moguće postići dogovor.

Što se tiče Hrvatske, mi smo u onom dijelu, u kojem je i na Vijeću hrvatska pozicija bila primijećena i ugrađena u zajednički dokument, inzistirali na radu s državama koje su na tzv. balkanskoj ruti u smisli da im se pruži i politička i profesionalna pa i financijska pomoć jer pomažući njima zapravo pomažemo Europskoj uniji, kazao je Božinović.
Zaključio je da će, budu li te države učinkovitije, dolaziti manje ilegalnih migranata na granice Europske unije pa tako i Hrvatske.

Ministar je također rekao da će FRONTEX dobiti više sredstava i proširiti svoje djelatnosti, te povećati broj izvršitelja. Kad je riječ o istočno-mediteranskoj ruti bitno je da se čim prije zaključe statusni sporazumi svih ovih država s FRONTEX-om kako bi se i FRONTEX mogao rasporediti na granice i Bosne i Hercegovine i Crne Gore, Albanije i možda još i neke države u tom području.

Upitan kako će se to odraziti na Bosnu i Hercegovinu, ministar je rekao da tamo jesu migranti, ali hrvatska policija tu djeluje vrlo efikasno, vrlo je fleksibilno organizirana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!