Božinović: Vlada RH uz Hrvate u Crnoj Gori

11.08.2023.

19:33

Autor: Morana Baričević/Dnevik/IMS/HRT

Ministar Božinović s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore

Ministar Božinović s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović boravi u Crnoj Gori. U Donjoj Lastvi sastao se s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. 

Iz Crne Gore se u središnji Dnevnik HTV-a javila Morana Baričević.

- Sastanak je održan u prostorima Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, u Domu kulture u Donjoj Lastvi, a sastanak je prije svega izraz podrške nakon, najbliže rečeno, kritika koje su dobili članovi hrvatske manjine, a prije svega čelnici Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Hrvatske građanske inicijative, kao reakcije na njihove čestitke koje su uputili u povodu Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja. Domaćini su istaknuli kako im ovakva podrška jako puno znači te kako ovakvi sastanci im dokazuju da nisu sami posebno u ovo vrijeme društveno-političkih turbulencija. Napomenimo kako Crnu Goru očekuje konstituiranje Vlade, javila je Baričević.

Onaj ležerniji dio posjeta ministra Božinovića Crnoj Gori će se dogoditi za nekih sat vremena. Naime boćarski klub iz Donje Lastve - Brđanin - slavi svoju 70. obljetnicu. To je ujedno i boćarski klub u kojem je ministar Božinović učinio svoje prve boćarske korake, a prisustvovat će slavlju jer, kako je rekao, boćanje je dio hrvatskog identiteta ovdje u Crnoj Gori, poput recimo kola Svetog Tripuna, javlja Baričević.

- Kada dolazi potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova, i još jednom daje otvorenu potporu našoj zajednici, naravno da nam to puno znači jer mi smo hrvatska zajednica u Crnoj Gori, autohton smo narod i veoma nam je bitno da naša matična država Hrvatska stoji tako čvrsto i nedvojbeno iza hrvatske zajednice u Crnoj Gori, naglasio je Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

- Ono što je bitno i što je moja poruka je da je Vlada RH uz Hrvate u Crnoj Gori, naš dijalog je kontinuiran. Hrvatska je članica EU, NATO-saveza, država koja može itekako pomoći i Hrvatima koji žive izvan RH, uključujući i Hrvate u Crnoj Gori, ali i svim državama koje žele istinski krenuti europskim i proatlantskim putem, poručio je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!