18:01 / 14.06.2018.

Autor: S.M./Hina

Božinović: Zaštita granica prioritet EU, ali i pomoć policijama Albanije i BiH

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uoči Foruma Božinović je održao i bilateralni sastanak s austrijskim kolegom Herbert Kickleom s kojim se usuglasio da cijela Europa mora zajednički raditi kako se ne bi ponovila najveća migrantska kriza iz 2015.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je u Bukureštu da je zaštita granica prioritet Europske unije, ali i da se moraju učiniti napori kako bi se pomoglo jačanju policijskih snaga Albanije i BiH, prijateljica Salzburškog foruma, kojima prolazi glavnina novog migrantskog vala.

Uoči Foruma Božinović je održao i bilateralni sastanak s austrijskim kolegom Herbert Kickleom s kojim se usuglasio da cijela Europa mora zajednički raditi kako se ne bi ponovila najveća migrantska kriza iz 2015.

U izjavi Hini Božinović je naglasio kako je smisao sastanka te neformalne skupine zemalja srednje i istočne Europe koja potiče suradnju u pitanjima vezanim za unutarnju sigurnost bila rasprava o pitanjima od zajedničkog interesa, prije svega migracijama koje sve više zauzimaju vrh dnevnih redova svih institucija Europske unije i drugih pridruženih foruma. S austrijskim kolegom Kicklom razgovarao sam o predstojećem austrijskom predsjedanju gdje mi je ukazao na činjenicu da će prioritet predsjedanja naših prijatelja iz Austrije biti na zaštiti vanjske granice Europske unije. To je ujedno i hrvatski interes jer Hrvatska ima najdužu kopnenu granicu EU prema državama ne članicama, kazao je Božinović.

Dodao je da je na Forumu podržano jačanje europske granične i obalne službe, ali i sve ono što Komisija pokušava dogovoriti ovih dana kako bi ojačala kapacitete EU u borbi prije svega protiv ilegalnih migracija. U tom kontekstu uloga hrvatske policije je prepoznata, jer radi odličan posao, prije svega u zaštiti nacionalnih interesa i nacionalnih granica, ali i granica EU, ocijenio je Božinović.

Istaknuo je i da je vrlo optimističan nakon sastanka, među ostalim i jer je prihvaćen hrvatski naglasak iz razgovora s austrijskim ministrom Kickelom da u zaštitu od ilegalnih migracija treba uključiti i države s tako zvane Balkanske rute, prije svega Albaniju i Bosnu i Hercegovinu. Tim državama, dodao je, treba pomoći da ojačaju svoje kapacitete graničnih službi i prilagode svoje zakonodavstvo europskom. Istaknuo je i da EU istovremeno mora raditi više na rješavanju konfliktnih situacija u Africi i na Bliskom istoku jer tamo je izvorište problema i tamo treba tražiti rješenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!