Branitelji Azovstalja: Borit ćemo se sve dok smo živi, mi smo očevici

08.05.2022.

17:43

Autor: HRT/Hina

Svjatoslav Palamar

Svjatoslav Palamar

Foto: Azov Regiment / Handout via REUTERS

Ukrajinski branitelji ukopani tjednima u podzemnim skloništima goleme čeličane Azovstalj, posljednjeg uporišta otpora ruskoj vojsci u razorenom lučkom gradu Mariupolju, objavili su u nedjelju da predaja ne dolazi u obzir te će se boriti dok su živi.

- Predaja nije opcija jer Rusija ne mari za naše živote. Nije im važno da nas ostave na životu. Sve su naše namirnice ograničene. Ostalo nam je vode. Ostalo nam je streljivo. Imamo svoje oružje. Borit ćemo se sve do najboljeg rješenja za izlaz iz ove situacije. Mi, vojno osoblje garnizona Mariupolj, svjedoci smo ratnih zločina koje je počinila ruska vojska. Mi smo očevici, rekao je Ilja Samoilenko, časnik ukrajinske obavještajne službe javljajući se putem videokonferencije za medije iz podruma industrijskog kompleksa.

- Borit ćemo se sve dok smo živi da potisnemo ruske okupatore. Nemamo mnogo vremena, intenzivno nas bombardiraju, rekao je bojnik Svjatoslav Palamar iz ukrajinske pukovnije Azov. Pozvao je međunarodnu zajednicu da pomogne evakuirati ranjene vojnike iz tvornice. Kazao je kako su ruske snage nastavile s napadima na čeličanu te da ne može potvrditi jesu li svi civili evakuirani iz Azovstalja.

Rusi već tjednima kontroliraju gotovo cijeli Mariupolj. Preostaje im još samo da osvoje golemu čeličanu Azovstalj koju ruska vojska bez prestanka bombardira, a silovite borbe vode se i na tlu. Brojni civili skrivali su se u čeličani zajedno s ukrajinskim borcima u ekstremnim uvjetima sve do subote kada su evakuirane sve žene, djeca i starije osobe, kako je objavila vlada u Kijevu.

Osvajanjem Azovstalja Moskva bi mogla oglasiti da je preuzela punu kontrolu nad Mariupoljem, strateški važnom lukom koja je prije rata imala gotovo pola milijuna stanovnika, a danas je taj grad na južnoj točki regije Donbas gotovo potpuno uništen nakon dvomjesečne ruske opsade i bombardiranja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!