08:40 / 03.04.2020.

Autor: "Dobro jutro Hrvatska"/I.Z.HRT

Branka Slavica: Amerika je na velikom testu

-

-

Foto: - / -

Slavica je kazala da trenutno u Americi ima više 240.000 zaraženih te je više od 6.000 umrlih, a u posljednjih 24 sata umrlo je više od 1000 Amerikanaca.
Prije 3 tjedna broj zaraženih u SAD-u bio je manji od sadašnjeg broja zaraženih u Hrvatskoj, jučer je broj zaraženih Koronavirusom prešao brojku od 220 tisuća. Branka Slavica, HRT-ova dopisnica javila se iz Washingtona putem Skypea u emisiju "Dobro jutro Hrvatska".

- Poziv UN-a na suradnju u borbi protiv koronavirusa
- O koronavirusu - iz minute u minutu - COVID-19 dvostruko smrtonosniji u New Orleansu, evo zašto
   
Slavica je kazala da trenutno u Americi ima više 240.000 zaraženih te je više od 6.000 umrlih, a u posljednjih 24 sata umrlo je više od 1000 Amerikanaca.

Naglasila je da je New York središte pandemije, međutim zaraza je prisutna u svih 50 američkih država.

- Guverner savezne države New York Andrew Cuomo svaki dan održava tiskovne konferencije te na vrlo temeljit način predstavlja podatke. Rekao je  ako se pandemija nastavi širiti ovakvom brzinom New York više neće imati respiratora, naglasila je Slavica.

HRT-ova novinarka je istaknula da mnogi liječnici u bolnicama u New Yorku koji nemaju dopuštenje za davanje izjava dobivaju otkaze.

Slavica je saznala i da bolesnici u bolnicama na hitnoj ostaju po par dana. Kazala je da ima vrlo teških bolesnika.

- Liječnici dobiju samo jedno zaštitno odijelo i masku i sve to moraju zadržati 24 sata, kazala je

Rekla je da su mnoge Savezne države tražile pomoć od Federalne vlade, ali pomoć je kasnila.

- Predsjednik Donald Trump ih samo optužuje, samo se tužakate, samo plačete, vi ste zapravo ti koji ste odgovorni za svoje Savezne države, vi ste predsjednici u tim državama. Čini mi se da su se tonovi sada primirili, dolaze i komplimenti iz Savezne države New York prema Bijeloj kući, zahvaljuju na pomoći Trumpu koju im je uputio, dodala je Slavica.

Kazala je da je Trump uputio pomoć iz Federalnih rezervi, a da su sada te rezerve gotovo prazne, jer je pomoć otišla prema svim državama.

Slavica je naglasila da su u New Yorku i L.A. preporučili ljudima da nose maske.

- Ne nužno medicinske maske, već da na bilo koji način zaštite lice. Bijela kuća bi danas trebala izdati takvu uputu svima da nose maske. Maske je teško nabaviti kao i rukavice, kazala je.

Slavica je dodala da u trgovinama ima hrane, ali nedostaje brašna. Kazala je da su se pravila ponašanja bitno promijenila ovoga tjedn.

- Ako ne poštujete uredbu o ostanku kući, osim što morate ići u trgovinu i ljekarnu, plaćaju se kazne od 500 do 5000 dolara. Može se čak ići i u zatvor, istaknula je Slavica.

Kaže da je 90 % Amerike doma i da ne izlaze van, ali da u 11 Saveznih država restorani i barovi još uvijek rade kao da žive u nekom drugom svijetu.

Naglasila je da za sada goriva ima, ali se polako kod ljudi stvara panika.

- Spominjala se mogućnost zaustavljanja zračnog prometa, ali predsjednik Trump nije pristao na tu ideju, istaknula je.

Slavica je dodala da je deset milijuna Amerikanaca ostalo bez posla te da je sada Amerika na velikom ispitu jer mora zaštititi prosječnog Amerikanca.

- Ova država ima novac, ima sredstva, mora demonstrirati političku volju i vidjet ćemo hoće li se to dogoditi, kazala je HRT-ova dopisnica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!